Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 174 voturi „pentru”, 81 voturi „împotrivă” şi 18 abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă prin reorganizarea structurii de protecţie internă din cadrul MAI, activitatea acesteia în domeniul securităţii naţionale urmând să aibă caracter secret de stat. Direcţia va fi sub control parlamentar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cadrul dezbaterilor, deputaţii PNL au anunţat că susţin ordonanţa în forma adoptată de Guvern, dar fără amendamentele PSD, care „nu au avizul CSAT”. De asemenea, aceştia au acuzat PSD că vor să transforme DGPI „într-un serviciu politic”.

Liberalii au cerut retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate, solicitarea fiind respinsă cu majoritate de voturi.

Şi deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat, la rândul său, că, prin modificările aduse DGPI, am mai avea încă un Serviciu secret de informaţii.

„Am mai avea încă un Serviciu secret de informaţii. Forma din comisie, mie îmi întăreşte această suspiciune. Are nişte activităţi, rezultă din amendament, în domeniul securităţii naţionale care are caracter secret de stat”, a completat Marton Arpad.

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă ca structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, urmând a se desfiinţa Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. Proiectul vizează „eliminarea paralelismelor între diferitele structuri ale MAI sau între acestea şi alte instituţii, precum şi concentrarea acţiunilor Ministerului în vederea identificării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc ce pot afecta securitatea naţională pe componenţa ordinii publice”.

Totodată, se are în vedere „implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea protecţiei informaţiilor clasificate şi a infrastructurilor şi bazelor de date gestionate de unităţile proprii”.

În principal, proiectul de act normativ vizează înfiinţarea în subordinea MAI, a Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) ca structură specializată care desfăşoară activităţi informativ-operative exclusiv pe domeniul de competenţă al ministerului. DGPI se va integra în arhitectura sistemului naţional de securitate, urmând să contribuie la realizarea misiunilor MAI în domeniu, alături de Poliţia Română Jandarmeria Română, IGSU, Poliţia de Frontieră Română, Inspectoratul General pentru Imigrări, Administraţia Naţională a Rezervelor de stat şi Probleme Speciale, Agenţia Naţională Antidrogşi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

Comisiile de specialitate au adoptat o serie de amendamente, potrivit cărora activitatea desfăşurată de Direcţia Generală de Protecţie Internă în domeniul securităţii naţionale are caracter secret de stat. De asemenea, controlul asupra activităţii DGPI este exercitat de Parlament, prin Comisiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Directorul general al DGPI este cadru militar în activitate, numit în funcţie de către ministrul Afacerilor Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Senatul este for decizional în acest caz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.