Premierul Ludovic Orban a declarat că interesul reciproc al României şi al Israelului este extinderea şi aprofundarea dialogului în diferite domenii de interes. Şeful Executivului a adăugat că discuţiile cu omologul său Benjamin Netanyahu vor viza şi viitoarea reuniune interguvernamentală comună, care ar urma să aibă loc la jumătatea anului viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Sunt foarte bucuros că am putut organiza această vizită în pofida perioadei foarte grele, de criză sanitară, prin care trecem din cauza pandemiei de COVID -19, care ne-a pus într-o situaţie foarte dificilă şi ne-a obligat să luăm decizii foarte grele. Interesul reciproc al României şi al Statului Israel vizează extinderea şi aprofundarea dialogului în diferite domenii de interes comun. Aş dori să-mi exprim recunoştinţa pentru nivelul excelent al cooperării cu autorităţile israeliene în timpul pandemiei COVID -19. Îmi amintesc videoconferinţa noastră pe această temă, care a fost foarte folositoare. A fost foarte interesat să ne împărtăşim din experienţa acumulată în lupta cu COVID -19. Astăzi, vom explora modalităţile de consolidare a dialogului politic care este deja foarte consistent şi extins. În plus faţă de cooperarea din sectorul medical, dorim să ne dezvoltăm relaţiile economice şi să ne consolidăm cooperarea în domeniile apărării şi securităţii”, a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă comună cu Benjamin Netanyahu.

El a mai spus că discuţiile cu omologul israelian vizează perspectiva celei de-a treia sesiuni a consultărilor interguvernamentale româno-israeliene, planificată să aibă loc în prima jumătate a anului viitor. Ne bucură foarte mult să găzduim această întâlnire foarte importantă a acelor două guverne, care sunt sigur că va avea rezultate foarte clare şi concrete.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Grupul de lucru economic România-Israel, lansat cu doar o lună în urmă, este deja activ în sectoare precum: agricultura, administrarea apelor, sănătate şi noile tehnologii. Trebuie păstrat ritmul colaborării noastre, pentru a pregăti proiecte comune până la următoarea întâlnire G2G, cu o contribuţie importantă din partea sectorului privat. Aş dori, de asemenea, să subliniez oportunitatea dezvoltării un Parteneriat pentru noi tehnologii şi inovare antreprenorială şi să salut interesul manifestat faţă de proiectele comune din sectorul energetic”, a completat Orban.

Acesta a precizat că în ultima perioadă este intensificat discursul instigator la ură şi antisemitism în întreaga lume.

„Doresc să vă reasigur de angajamentul de neclintit al României de a lupta împotriva antisemitismului. Înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România ilustrează clar acest angajament. Vom aborda în cursul întâlnirii noastre şi importanţa deosebită pe care o are asigurarea unui mediu de securitate regională stabil în Orientul Mijlociu. România şi-a exprimat deja angajamentul ferm de a continua să sprijine Israelul în obiectivul său de consolidare a relaţiilor sale cu Uniunea Europeană”, i-a transmis premierul român omologului său israelian.

Ludovic Orban a salutat decizia recentă de normalizare a relaţiilor şi de a stabili parteneriate noi între Israel şi Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Sudan. Aceste acorduri reprezintă o etapă importantă, care poate da un nou impuls Procesului de pace de asemenea.

Premierul român şi cel israelian au semnat Protocolul de amendare a Convenţiei între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, care „va asigura un cadru propice pentru noi investiţii şi comerţ între mediile de afaceri din cele două ţări”.

La rândul său, Benjamin Netanyahu a afirmat că vizita lui Ludovic Orban în Israel este „simbolul unei mari prietenii”.

„Am discutat chiar cu câteva minute în urmă cu colegul nostru austriac Sebastian Kurz; i-am transmis că poporul evreu este alături de cel austriac, la fel ca poporul român şi alte popoare bineînţeles, împotriva barbariei terorismului islamist. Cooperăm în ceea ce priveşte schimbul de informaţii în domeniul securităţii  şi în oricare alt mod posibil. Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte cooperarea în lupta împotriva coronavirusului. Am discutat ieri cu prietenul meu Kyriakos Mitsotakis, omologul grec, pentru a vedea cum putem coopera în privinţa luptei împotriva coronavirusului. De asemenea, am discutat în urmă cu două ore şi cu omologul ceh despre cum ne putem ajuta reciproc în acest domeniu. O astfel de cooperare avem în mod firesc şi cu România - prietenia dintre popoarele noastre a fost foarte, foarte puternică în decursul multor ani. Sute de mii de români s-au stabilit în Israel şi s-au creat adevărate punţi  poduri care conduc la o familiarizare a evreilor cu cultura română şi a românilor cu cultura ebraică. Este un pod viu care reprezintă baza pentru prietenia noastră comună care este în plină dezvoltare”, a subliniat Netanyahu.

Prim-ministrul israelian a mai spus că angajamentul ţării „vizează nu numai trecutul comun, dar şi viitorul, iar viitorul aparţine celor care inovează. Inovaţia este cheia asigurării prosperităţii, siguranţei şi sănătăţii popoarelor noastre în viitor, iar în această privinţă, există o cooperare israeliano-română în multe domenii: securitatea cibernetică, administrarea apelor, agricultură, domeniul medical şi spaţial”.

„Sunt alte multe domenii de cooperare, dar cel mai important este să îi încurajăm pe oamenii noştri de afaceri, antreprenorii noştri, femei şi bărbaţi  cu minte inovativă, să coopereze. În acest scop, vom semna astăzi un tratat pentru evitarea dublei impuneri, din experienţa mea, acesta consolidează întotdeauna comerţul şi investiţiile în mod rapid, de aceea consider semnarea de astăzi este o veste foarte bună atât pentru Israel, cât şi pentru România. De asemenea, aş dori să vă mulţumesc dumneavoastră, domnule premier, dar şi României pentru că de-a lungul anilor ne-aţi ajutat să prezentăm Uniunii Europene un dosar delicat. Suntem într-o perioadă de pace. Facem pace, în decurs de şase săptămâni am semnat acorduri pentru pace şi pentru normalizarea relaţiilor cu trei state arabe. Aveţi, evident o abordare diferită a situaţiei de aici, din Orientul Mijlociu, spre deosebire de unele abordări birocratice din Uniunea Europeană”, a completat Benjamin Netanyahu.

El a declarat că Israelul se va baza în continuare pe sprijinul României „în a explica partenerilor din Uniunea Europeană circumstanţele schimbătoare din Orientul Mijlociu şi faptul că promovăm pacea şi prosperitatea pentru toţi”.

Ludovic Orban efectuează marţi şi miercuri o vizită oficială în Israel şi Palestina. Premierul va avea o întâlnire la Ramallah cu omologul palestinian Mohammad Shtayyeh, iar discuţiile vor fi axate pe consolidarea colaborării bilaterale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.