Ludovic Orban a declarat că există o decizie politică pentru producerea Remdesivir şi Favipiravir. Premierul a adăugat că ştie că există o companiei care „ar putea într-un termen rezonabil să introducă în fabricaţie Favipiravir”. Şeful Executivului a mai spus că a cerut şi suplimentarea dozelor de Euthyrox.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Decizia politică există şi în privinţa Remdesivir şi în privinţa Favipiravir. Problema este să existe companii care să aibă capacitatea să introducă în fabricaţie şi mai ales să existe îndeplinite condiţiile legale pentru a putea produce şi vinde pe piaţă aceste medicamente. Am discutat cu domnul ministru al Sănătăţii. Aici e vorba de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale care este implicată în procedurile de avizare, de autorizare. Este vorba de existenţa unor companii care să aibă capacitatea să introducă în fabricaţie. De exemplu, ştiu sigur că există o companie care ar putea într-un termen rezonabil să introducă în fabricaţie Favipiravir. Toate aceste tratamente nu sunt nişte tratamente certe care să fie 100%. Se încearcă diferite tratamente. De exemplu la Matei Balş se foloseşte tratamentul cu anticorpi şi la Timişoara se testează. În toată lumea, nu numai la noi, se fac tratamente off label. Noi primul lot de Favipiravir l-am avut ca donaţie pentru a face testare clinică”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat luni despre subiect.

Acesta a mai anunţat că a fost solicitată suplimentarea dozelor de Euthyrox. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Am cerut suplimentarea dozelor de Euthyrox, dar fac un nou apel către cei care au nevoie de Euthyrox să nu îşi facă stocuri, pentru că noi am crescut cu 30% cantitatea scoasă pe piaţă, dar din cauza faptului ca să nu meargă lumea la farmacie s-a dat posibilitatea să se dea medicamentul pe o perioadă mai lungă de o lună, de trei luni, nu şi-au făcut stocuri. Şi e păcat, pentru că rămân alţii fără”, a completat prim-ministrul. 

O a doua tranşă de Remdesivir, medicamentul antiviral folosit pentru pacienţii internaţi cu COVID-19, a sosit la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. Este vorba despre 100 de doze care au fost aduse de un echipaj al ISU Timiş.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a detaliat ce fel de tratamente se folosesc în cazul bolnavilor de COVID din România, arătând că tot ce se foloseşte pe plan mondial se foloseşte şi în România, inclusiv Remdesivirul sau hidroxiclorochina. Conform ministrului Sănătăţii, de la începutul lui iulie până acum s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, în depozite sunt încă 4.000 de doze. El a adăugat, într-un interviu pentru Digi 24, că sunt folosite şi alte antivirale, nu numai Remdesivir, şi de luni, de pildă, o să existe în depozitele din România 200.000 de tablete de favipiravir, un antiviral care împiedică replicarea coronavirusului.

Comisia Europeană a semnat cu societatea farmaceutică Gilead un contract-cadru de achiziţie comună vizând aprovizionarea cu până la 500.000 de cure de tratament cu Veklury, denumirea comercială a preparatului ei care conţine remdesivir, precum şi posibilitatea de aprovizionare suplimentară faţă de cele 500 000 de cure de tratament. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.