Lista miniştrilor şi Programul de Guvernare au fost înregistrate luni la Birourile Pemanente ale celor două camere ale Parlamentului, din acest moment urmând să curgă termenul de 15 zile în care Parlamentul trebuie să acorde votul de învestitură. Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componenţa cabinetului şi programul de guvernare actualizat, a declarat luni premierul desemnat Ludovic Orban, care a precizat că formula Guvernului rămâne aceeaşi. În plus, Orban a precizat că programul de guvernare este acelaşi pe baza căruia Guvernul a fost învestit iniţial, fiind scoase obiectivele realizate şi fiind adăugate obiective din sfera fondurilor europene, lucrărilor publice şi afacerilor interne.
UPDATE - Lista miniştrilor şi Programul de Guvernare au fost înregistrate luni, la Birourile Pemanente ale celor două Camere ale Parlamentului. Legislativul are 15 zile pentru a acorda votul de învestitură pentru Guvernul Orban ll.
Calendarul audierii miniştrilor în comisiile parlamentare de specialitate si data votului în plenul Camerelor reunite urmează să fie stabilite de conducerile Camerelor.
Simultan, PSD are o şedinţă în care stabileşte strategia cu privire la învestirea Guvernului, în condiţiile în care PNL doreşte alegeri anticipate. PSD ar urma să depună luni sesizare la Curtea Constituţională în legătură cu nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier, după ce a fost demis prin votul Parlamentului.
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componenţa Cabinetului pe care o voi prezenta în calitate de premier desemnat. Conducerea PNL a aprobat în unanimitate PrograMul de guvernare – o actualizare a programului în baza căruia a fost învestit Guvernul în data de 4 noiembrie. Guvernul va avea aceeaşi componenţă”, a spus Ludovic Orban, luni, după şedinţa Biroului Executiv al PNL:
Orban a precizat că este mulţumit de toţi miniştriI, aceştia fiind ”oameni dedicaţi, muncitori.”.
”Echipa guvernamentală este propusă în aceeaşi componenţă ca şi cea care a funcţionat de la data de 4 noiembrie. Am scos din Programul de guvernare ce a fost realizat şi s-au adăugat obiective din sfera fondurilor europene, afaceri interne, lucrări publice, obiective care vin ca un supliment”, a adăugat Orban.
Premierul desemnat a precizat că PNL are metode de a contracara ”un boicot făţiş” din partea PSD privind învestirea Guvernului, dar a refuzat să ofere detalii.Â
Premierul nominalizat Ludovic Orban urmează să depună luni la Parlament programul de guvernare actualizat şi lista guvernului, pentru a începe procedura de învestire a Executivului.
Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune pentru învestirea Cabinetului, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.