Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat, în legătură cu organizarea referendumului de către Primăria Capitalei, că ”aici se vede perfidia lui Ciolacu şi a lui Ciucă” deoarece preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu modifică regulile în timpul jocului, dar alegerile locale şi cele europarlamentare au fost comasate cu trei luni şi jumătate înainte de data lor efectivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nimeni nu poate împiedica dorinţa de declanşare a referendumului. 
 
”Există o lege a referendumului care vizează referendumurile locale. Nimeni nu poate să împiedice voinţa de declanşare a referendumului. Dacă primarul general şi cu Consiliul General hotărăsc organizarea referendumului şi cheamă bucureştienii la vot pentru exprimarea votului, nu poate fi împiedicat acest vot. Toate aberaţiile pe care le-am auzit de la PSD nu au nicio bază legală. Nu este interzisă organizarea referendumului local odată cu alegerile prezidenţiale, iar organizarea referendumului odată hotărâtă, referendumul se va desfăşura la data la care hotărăsc practic autorităţile locale care sunt abilitate prin lege să declanşeze referendumuri”, a afirmat Orban. 
 
El a acuzat că acum Marcel Ciolacu susţine că nu se pot modifica regulile în timpul jocului, dar că a făcut acest lucru comasând alegerile locale cu cele europarlamentare. 
 
”Singura problemă de simplificare şi aici se vede perfidia lui Ciolacu şi a lui Ciucă, prin declaraţia dată de Ciolacu că nu modifică regulile în timpul jocului. Păi în cazul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare nu au modificat regulile jocului cu trei luni şi jumătate înainte de data efectivă a alegerilor, printr-o ordonanţă de urgenţă? Au uitat Ciolacu şi cu Ciucă de faptul că au dat o ordonanţă neconstituţională numai ca să-şi favorizeze rezultatele în alegerile europarlamentare prin comasarea cu alegerile locale?“, a arătat iderul Forţa Dreptei.
 
El a explicat care sunt problemele tehnice la acest referendum dacă Guvernul nu va modifica legislaţia. 
 
”În cazul de faţă, singura problemă este tehnică, dacă poţi să organizezi referendumul cu aceeaşi comisie, birou electoral al secţiei de votare. Asta este problema. Dacă nu vor să modifice legea se vor organiza birouri electorale ale secţiilor de votare pentru referendum. Nu există nicio problemă. Nu există, în toată legislaţia, nicio interdicţie de a organiza un referendum odată cu alegerile prezidenţiale. De altfel, noi am mai avut referendumuri organizate cu diferite tipuri de alegeri în paralel”, a precizat Ludovic Orban.
 
El a dat câteva exemple de referendumuri organizate în acelaşi timp cu alte tipuri de alegeri. 
 
”În 2019 am avut referendumul pe justiţie, care a fost în acelaşi timp cu alegerile pentru Parlamentul European. A fost referendumul pentru 300 de parlamentari, dacă îmi aduc aminte, simultan cu nişte alegeri parlamentare, cred că în 2009. Deci nu există niciun fel de motivaţie. L-am văzut pe Greblă, PSD-istul de serviciu care se ocupă de favorizarea fraudelor electorale ale PSD în fruntea Autorităţii Electorale Permanente vorbind nişte prostii, nişte năzbătii care n-au absolut niciun fel de bază legală”, a mai afirmat Orban.
 

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a afirmat, joi, că reprezentanţii formaţiunii în Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor vota pentru referendum, întrucât ”întotdeauna orice exerciţiu democratic este binevenit”. ”Părerea mea, că ar fi putut întreba mai simplu: desfiinţăm primăriile de sector sau nu le desfiinţăm? Şi atuncea toată lumea înţelegea mult mai bine acest demers”, a adăugat el, menţionând că este un adept al descentralizării autorităţilor locale.

”Am anunţat deja, consilierii generali ai PSD vor vota pentru acest exerciţiu democratic. Întotdeauna orice exerciţiu democratic este binevenit. Cum vor vota sau nu bucureştenii...”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu, întrebat despre referendumul din Bucureşti.

El a detaliat că orice temă adusă în discuţie reprezintă un exerciţiu democratic, indiferent dacă el este sau nu de acord cu acea temă.

”Părerea mea, că ar fi putut întreba mai simplu: desfiinţăm primăriile de sector sau nu le desfiinţăm? Şi atuncea toată lumea înţelegea mult mai bine acest demers”, a adăugat premierul.

El a menţionat că nu va vota în Capitală întrucât nu are buletin de Bucureşti.

Întrebat cum se poate organiza un referendum local împreună cu alegerile, Ciolacu a răspuns: ”Nu e atributul meu, întâi iniţiatorul este Consiliul General al Capitalei, pe urmă se adresează Guvernului, ministrul Justiţiei, ministrul de Interne, avizatorii acestei iniţiative pornite de la Consiliul General, vor spune dacă se poate sau nu”.

”Eu nu mai schimb nicio lege, suntem în timpul jocului, schimbăm legile chiar după fiecare?”, a susţinut premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.