Pentru mulţi dintre noi data de 12 iulie nu are, poate, nicio semnificaţie, dar pentru Victor Ponta şi Liviu Dragnea această zi va rămâne în istoria personală ca momentul zero în care primul a început să cadă în gol, iar cel de-al doilea să escaladeze spre ceea ce visa de mult - să conducă cel mai mare partid din România.
O zi călduroasă de duminică la mijlocul lunii lui cuptor a început cu Victor Ponta în fruntea partidului şi s-a încheiat cu o dezorientare totală, surpindere şi confuzie în rândul social-democraţilor. Victor Ponta a anunţat printr-o scrisoare postată pe pagina sa de Facebook că se retrage de la şefia partidului ”până când îşi va rezolva problemele din justiţie”. Ceea ce părea pe moment a fi o mişcare de imagine s-a dovedit a fi primul pas spre decăderea fostului premier din prima linie a politicii şi momentul lui Liviu Dragnea de a-i lua locul.
”Vă aduc la cunoştinţă decizia mea de a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în partid până la momentul în care îmi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse (în ce mă priveşte nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie prevăzută de Constituţie!)”, scria Ponta, în 12 iulie 2015, în scrisoare deschisă adresată conducerii PSD şi postată pe Facebook.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În aceeaşi scrisoare, Ponta îşi anunţa colegii că o lasă la conducerea PSD pe Rovana Plumb, pe atunci preşedinte al Consiliului Naţional şi statutar numărul doi în partid. Bineînţeles, motivul pentru care Ponta o dorea pe Plumb la şefia PSD era pentru ca el să continue să conducă partidul din umbră. Dar, visul lui Ponta a fost spulberat de bunul său prieten şi partener Liviu Dragnea, care a văzut momentul drept cea mai mare oportunitate de a ajunge în vârful partidului.
Prima luptă - primul eşec pentru Ponta
Cu armele pregătite de luptă, adică cu baronii din teritoriu, Dragnea cere convocarea de urgenţă a unui Comitet Executiv Naţional care să aleagă un preşedinte interimar. Cu Plumb susţinută de Ponta şi alţi câţiva lideri încă fideli fostului preşedinte social-democrat - 18 în total -, Dragnea reuşeşte să ajungă în fruntea partidului cu 65 de voturi favorabile. Acesta a fost primul moment în care, deşi nu recunoştea, Ponta începe să piardă controlul în partid.
Singurul lucru care îl mai ţinea încă ”pe cai mari” era funcţia de premier. Susţinut de partid doar pentru ca PSD să rămână la guvernare, dar şi pentru că aliaţii politici, în numele lui Gabriel Oprea, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, recitau în cor: ”Îl susţinem pe Victor Ponta premier”, Ponta continua să rămână important pentru partid. Chiar dacă nu vor admite public probabil niciodată nici Dragnea, nici Ponta, surse social-democrate susţin că Dragnea a discutat inclusiv cu Klaus Iohannis pentru a-l schimba pe Ponta din fruntea Grvernului. Aparent singurul scop al lui Dragnea, pentru o bună bucată de timp, a fost să-l scoată din orice joc politic pe Ponta. Ponta ştia, dar a rămas ţintuit la Palatul Victoria.
4 noiembrie 2015 a fost practic ziua în care Ponta a căzut de pe ”cal” şi a ajuns ”la nivelul solului”. A demisionat din fruntea Guvernului şi practic a rămas fără nicio funcţie. Nu mai reprezenta nimic. Nici pentru PSD, nici pentru Guvern. A rămas un simplu deputat de Gorj care mai avea alături doi oameni - Tăriceanu şi Constantin. Până şi momentul anunţului demisiei din fruntea Guvernului i-a fost ”furat” de Dragnea. Liderul PSD a ieşit cu câteva minute înainte şi a anunţat public că Ponta şi-a depus mandatul.
Pe moment Ponta s-a retras, dar a început să construiască o fundaţie alături de foşti miniştri. După ce Dragnea i-a ameninţat pe social-democraţi că aceia care se vor alătura proiectului lui Ponta îşi vor lua adio de la partid, cei doi ”parteneri” au ajuns la un acord: Ponta ajută partidul la alegeri, iar Dragnea acceptă fundaţia, ba chiar mai mult decât atât a participat la evenimentul de lansare al fundaţiei. Acesta a fost momentul în care Ponta părea că îşi revine şi începe să urce din nou spre vârful politicii.
De atunci, ori de câte ori încerca să mai urce o scară, Dragnea îi tăia elanul. Cel mai recent exemplu este şefia Camerei Deputaţilor. Ponta s-a autopropus pentru această funcţie, Dragnea nu l-a vrut. Florin Iordache a ajuns interimar.
Ponta continuă să arunce în piaţă scenarii şi să pună condiţii pentru a susţine partidul la alegerile parlamentare. Spre exemplu, în urmă cu câteva săptămâni, Ponta a spus public că va susţine PSD în campania electorală doar dacă social-democraţii vor face guvern cu ALDE şi Dragnea va fi premier. Ponta încearcă acum, prin apariţiile publice, să îi încurce planurile lui Dragnea, aruncând în piaţă scenariile de lucru ale social-democraţilor, scenarii în care el nu apare, deşi şi-ar dori. Lupta Ponta-Dragnea din interioriul PSD devine din ce în ce mai viziblă, iar la final unul va rămâne în picioare, iar celălalt va dispărea din politică.
Bilanţul de moment arată că Ponta a pierdut într-un an tot ce avea din punct de vedere al carierei politice şi a devenit un ex-premier, ex preşedinte PSD care critică şi ironizează cam orice subiect pe pagina sa de Facebook, acelaşi loc de unde a început picajul său politic.
P.S.: Ponta mai are puţin şi rămâne şi fără doctorat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.