O ameninţare cu bombă a determinat evacuarea unei clădiri guvernamentale din West Chester, Pennsylvania, unde se află serviciile de vot, a declarat marţi seara un oficial electoral, relatează CNN.
„A existat o ameninţare cu bombă la Centrul de servicii guvernamentale din West Chester, PA”, a postat Josh Maxwell, preşedintele Consiliului electoral al comitatului Chester, pe platforma X. „Serviciile pentru alegători se află acolo, unde buletinele de la votul în persoană sunt livrate după ora 20.00. Buletinele de vot trimise prin poştă sunt verificate şi intabulate într-o altă locaţie”, a precizat oficialul.
Clădirea este cercetată de câini şi va fi repusă în funcţiune în scurt timp, dacă nu se găseşte nimic, a precizat Maxwell într-o altă postare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aceasta a fost doar una dintre multele ameninţări cu bombă raportate în mai multe state-cheie în ziua alegerilor. Georgia şi Arizona au raportat, de asemenea, ameninţări cu bombă necredibile, oficialii de acolo declarând că suspectează că ameninţările provin din Rusia.
Guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, a declarat că au existat mai multe ameninţări cu bombă la secţiile de votare din stat, dar a spus că până în prezent nu există „nicio ameninţare credibilă” la adresa publicului. Nici Shapiro, nici poliţia nu au oferit mai multe detalii despre cine ar putea fi în spatele ameninţărilor cu bombă din Pennsylvania
Secţiile de vot s-au închis în acest stat de luptă prezidenţială la ora 20.00 EST (3:00, ora României), cu excepţia a două jurisdicţii în care judecătorii au aprobat cereri de prelungire.
RUSIA, ARĂTATĂ CU DEGETUL DE FBI
Ameninţări false cu bombă, dintre care multe păreau să provină de la domenii de e-mail ruseşti, au vizat marţi secţii de vot din patru state-cheie pentru alegerile prezidenţiale - Georgia, Michigan, Arizona şi Wisconsin - în timp ce votul era în desfăşurare, a declarat FBI, scrie Reuters.
„Niciuna dintre ameninţări nu a fost considerată credibilă până în prezent”, a spus FBI într-un comunicat, adăugând că integritatea alegerilor se numără printre cele mai importante priorităţi ale sale.
Cel puţin două secţii de votare vizate de ameninţările false cu bombă din Georgia au fost evacuate pentru scurt timp. Cele două locaţii, din comitatul Fulton, au fost redeschise după aproximativ 30 de minute, au declarat oficialii, iar comitatul a solicitat un ordin judecătoresc pentru a prelungi programul de votare al locaţiilor dincolo de termenul limită (ora 19:00) din întregul stat.
Secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, un republican, a dat vina pe interferenţa rusă pentru farsele cu bombe din ziua alegerilor. „Se pare că pun la cale răutăţi. Nu vor să avem alegeri corecte, iar dacă reuşesc să ne facă să ne certăm între noi, pot considera asta drept o victorie”, a declarat Raffensperger reporterilor.
Ambasada Rusiei la Washington a declarat că insinuările cu privire la interferenţa rusă sunt „calomnii răuvoitoare”. „Am dori să subliniem că Rusia nu a interferat şi nu interferează în afacerile interne ale altor ţări, inclusiv ale Statelor Unite”, a declarat ambasada într-un comunicat. „Aşa cum preşedintele Vladimir Putin a subliniat în repetate rânduri, respectăm voinţa poporului american”, a punctat ambasada.
VAL DE AMENINŢĂRI CU BOMBĂ ÎN ZIUA ALEGERILOR
Ann Jacobs, şefa Comisiei Electorale din Wisconsin, a declarat că au fost trimise ameninţări false cu bombă la două secţii de votare din Madison, capitala statului, dar că acestea nu au perturbat votul.
Un purtător de cuvânt al lui Jocelyn Benson, secretarul de stat democrat din Michigan, a declarat că au fost raportate ameninţări cu bombă la mai multe secţii de votare, dar, la fel, niciuna nu a fost credibilă. Biroul lui Benson a fost notificat că ameninţările ar putea fi legate de Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt.
Un oficial FBI a declarat că în Georgia au fost primite cel puţin 25 de ameninţări, dintre care majoritatea au avut loc în comitatul Fulton, care cuprinde o mare parte din Atlanta, un bastion democrat.
Poliţia din comitatul DeKalb, Georgia - un alt bastion democrat - a răspuns ulterior la ameninţări cu bombă în şapte locaţii, potrivit unui comunicat de presă al comitatului. Cinci dintre locaţii erau secţii de votare şi au fost evacuate. Oficialii comitatului au solicitat o ordonanţă de urgenţă care să prelungească orarul de deschidere al secţiilor de votare.
Un înalt funcţionar din cadrul biroului lui Raffensperger, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că farsele cu bombă din Georgia au fost trimise de la adrese de e-mail care au fost folosite de ruşi care au încercat să intervină în alegerile anterioare din SUA. Ameninţările au fost trimise presei şi secţiilor de votare din SUA, a declarat oficialul. „Este foarte probabil să fie vorba de Rusia”, a spus oficialul.
Adrian Fontes, secretarul de stat din Arizona, un democrat care este oficialul electoral principal în acest stat ce oscilează între democraţi şi republicani, a declarat că patru ameninţări false cu bombă au fost trimise la secţiile de votare din comitatul Navajo, situat în partea de nord-est a statului şi care include trei triburi de nativi americani. „Vladimir Putin este un nemernic”, a spus Fontes.
Ameninţările false cu bombă sunt cele mai recente dintr-o serie de exemple de presupuse interferenţe ale ruşilor în alegerile din 2024.
La 1 noiembrie, oficiali ai serviciilor de informaţii americane au avertizat că actori ruşi au produs un videoclip care prezenta în mod fals haitieni votând ilegal în Georgia. Oficialii serviciilor de informaţii au constatat, de asemenea, că ruşii au creat o înregistrare video falsă separată care acuza în mod fals o persoană asociată cu candidatura lui Harris la preşedinţie că a luat mită de la un artist.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...