Proteste au izbucnit în Israel, după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării Yoav Gallant, transmite BBC.
Netanyahu a declarat că o „criză de încredere” între cei doi lideri a condus la decizia sa, adăugând că încrederea sa în Gallant s-a „erodat” în ultimele luni şi că ministrul de externe Israel Katz va prelua funcţia.
Gallant a declarat că îndepărtarea sa s-a datorat dezacordului cu privire la trei aspecte, inclusiv convingerea sa că este posibil să se recupereze ostaticii rămaşi din Gaza dacă Israelul face „concesii dureroase” pe care „le poate suporta”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a considerat că nu ar trebui să existe excepţii pentru serviciul militar, că este necesară o anchetă naţională pentru a trage învăţăminte şi că ostaticii ar trebui aduşi înapoi cât mai curând posibil.
Referindu-se la ostatici, el a spus: „Stabilesc că este posibil să se atingă acest obiectiv. Este nevoie de concesii dureroase, pe care statul Israel le poate face şi pe care IDF le poate suporta”.
Netanyahu şi Gallant au avut mult timp o relaţie de lucru divizată. În cursul anului trecut, au existat rapoarte cu privire la certuri între cei doi bărbaţi cu privire la strategia de război a Israelului.
Mulţi protestatari de stradă îi cereau lui Netanyahu să demisioneze şi îi cereau noului ministru al Apărării să acorde prioritate unui acord privind ostaticii.
Unul dintre cei care au protestat în urma anunţului, Yair Amit, a declarat că Netanyahu pune în pericol întreaga ţară şi i-a cerut prim-ministrului „să se retragă din funcţia sa şi să lase oameni serioşi să conducă Israelul”.
Unii protestatari au aprins focuri pe autostrada Ayalon şi au blocat traficul în ambele sensuri, potrivit presei israeliene.
Un grup care reprezintă familiile persoanelor luate ostatice de Hamas în atacul său din 7 octombrie a condamnat, de asemenea, demiterea lui Gallant de către Netanyahu, calificând-o drept o continuare a eforturilor de a „torpila” un acord de eliberare.
Forumul Familiilor Ostaşilor şi Dispăruţilor i-a cerut viitorului ministru al Apărării „să exprime un angajament explicit faţă de sfârşitul războiului şi să încheie un acord cuprinzător pentru returnarea imediată a tuturor persoanelor răpite”.
Aproximativ 100 de ostatici din cei 251 luaţi de Hamas la 7 octombrie 2023 sunt în continuare daţi dispăruţi după mai mult de un an de război.
Înlocuitorul său, Katz, este văzut ca fiind şi mai şovin în ceea ce priveşte strategia militară.
Un alt aliat al lui Netanyahu, Gideon Sa'ar - care anterior nu a deţinut niciun portofoliu în Cabinet - va deveni noul ministru de Externe.
Demiterea lui Gallant va intra în vigoare în 48 de ore. Numirea noilor miniştri necesită aprobarea guvernului şi apoi a Knesset-ului.
Netanyahu l-a demis prima dată pe Gallant în martie 2023, în urma dezacordului dintre cei doi cu privire la planurile controversate de revizuire a sistemului judiciar, dar a fost forţat să retragă demiterea în urma unor proteste publice masive în mai multe oraşe din Israel - un eveniment care a devenit cunoscut sub numele de „Noaptea Gallant”.
În luna mai a acestui an, Gallant şi-a exprimat deschis frustrarea faţă de eşecul guvernului de a aborda problema unui plan postbelic pentru Gaza. Gallant a dorit ca Netanyahu să declare public că Israelul nu are niciun plan de a prelua conducerea civilă şi militară în Gaza.
Acesta a fost un rar semn public al diviziunilor din cadrul Cabinetului de război al Israelului cu privire la direcţia campaniei militare.
„Din octombrie, am ridicat această problemă în mod constant în cabinet”, a declarat Gallant, «şi nu am primit niciun răspuns».
Netanyahu a răspuns spunând că „nu este pregătit să schimbe Hamastan cu Fatahstan”, făcând referire la grupurile palestiniene rivale Hamas şi Fatah.
Ca răspuns la îndepărtarea lui Gallant marţi seara, membrii partidelor politice de opoziţie din Israel au cerut proteste din partea publicului.
Demiterea lui Gallant are loc, de asemenea, în ziua alegerilor prezidenţiale din SUA - principalul susţinător al Israelului în războiul său din Gaza - un moment remarcat de mai multe instituţii media israeliene.
Gallant era văzut ca având o relaţie mult mai bună cu Casa Albă decât Netanyahu.
Un reprezentant al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a declarat marţi: „Ministrul Gallant a fost un partener important în toate chestiunile legate de apărarea Israelului. Ca parteneri apropiaţi, vom continua să colaborăm cu următorul ministru al apărării al Israelului”.
Observatorii notează că îndepărtarea lui Gallant vine, de asemenea, într-un moment în care Netanyahu se află sub presiunea politicienilor de extremă dreapta pentru a aproba un proiect de lege care ar fi continuat să permită cetăţenilor ultraortodocşi din Israel să fie scutiţi de serviciul militar. Gallant a fost un oponent de profil al proiectului de lege.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.