Cinci români născuţi în 1918, celebraţi joi de miniştrii Carmen Dan şi George Ivaşcu, au criticat clasa politică românească, nemulţumiţi de vremurile actuale, amintind de traiul bun din timpul Monarhiei şi sperând la reunirea Basarabiei cu România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Simion Gârlea, Elena Bică, Constanţa Petre, Steliana Bardaş şi Vasile Ghiaţă au fost invitaţii de onoare ai unui eveniment care a avut loc la Ministerul Afacerilor Interne, unde a fost deschisă şi o expoziţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Ei au primit câte un drapel al României, împreună cu medalii.

„Am trăit bine, nu zic că am trăit rău. Doar în timpul războiului am trăit rău. Acum trăim mai binişor un pic. Să zicem că mai bine ar fi acum, dar nu prea. Nu vedeţi timpurile de astăzi cum sunt? (Politicienii, n.r.) se ceartă între ei, discută fel de fel de vorbe care nu sunt permise...”, a spus Constanţa Petre.

Ea a asemănat perioada comunistă cu „seceta”, Revoluţia a fost „ca o eliberare, dar nu în bine” şi a adăugat că „a fost mai bine cu regele Mihai”.  

Simion Gârlea a vorbit despre cel de-Al Doilea Război Mondia, în care a luptat, despre Basarabia, după care a plâns, în 1940. „Dacă dumneavoastră aţi fi Basarabia, cum v-aţi simţi?”, a întrebat el retoric. „Aşa am simţit eu. Când am auzit la radio că a fost cedată, am plâns, deşi eram mai înaintat în vârstă”.

El îşi doreşte cu ardoare ca Basarabia să fie, din nou, parte din România. „Pentru mine nu e cuvânt bun Republica Moldova, e corect Basarabia. Doamna Carmen, sunteţi şi în Guvern şi în Parlament, premierul, doamna Dăncilă, face ceva ca Basarabia să se unească cu România? M-a dezamăgit. Aşteptam mai mult. Să ştiţi că în Basarabia e o populaţie pur românească. Români adevăraţi”, a fost apelul lui.
„România s-a format mare sub domnia regelui Ferdinand. Se trăia bine, să ştiţi. Basarabia e o ţară bogată, are de toate”, a mai spus Simion Gârlea.

Despre clasa politică de acum şi dragostea de ţară, el a spus: „Dacă politicienii români şi cei basarabeni ar fi la un sfert cum au fost cei de atunci, ar fi bine. Eu am mare încredere că de acum înainte vor înţelege ce au de făcut. E păcat ca populaţia basarabeană să fie dată în mâna ruşilor. Eu, pentru poporul rus, am deosebit respect. Dacă în cele patru luni, cât am mers de pe front înapoi în ţară, nu întâlneam mila poporului rus, nu ajungeam. Dar au fost conducătorii de la care ni s-a tras...”.

În concluzie, ministrul de Interne a zâmbit şi a afirmat că este de acord cu cele spuse de Gârlea. „Cred că întotdeauna trebuie să facem mai mult decât facem. Cred că important este să avem bună credinţă şi ceea ce facem să fie în folosul cetăţenilor”, a spus Carmen Dan.

Ceremonia de joi a fost debutul unui proiect care, a spus Carmen Dan, va fi derulat la nivel naţional, cu scopul de a-i aduce în prim-plan pe românii născuţi în anul Marii Uniri. În România sunt 250 de persoane care au împlinit sau vor împlini în 2018 vârsta de 100 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.