Noua conducere a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a fost votată miercuri de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului într-o şedinţă marcată de schimburi dure de replici între reprezentanţii opoziţiei şi preşedintele de şedinţă, Călin Popescu Tăriceanu.
Noua conducere a ANRE a fost validată de plenul Parlamentului cu 220 de voturi ”pentru” şi 79 voturi ”împotrivă”. Votul a fost secret, cu buletine.
În funcţia de preşedinte al ANRE a fost numit deputatul PSD Dumitru Chiriţă, pentru un mandat de cinci ani.
În funcţia de vicepreşedinte al ANRE a fost numit Zoltan Nagy-Bege, în timp ce pentru cele două funcţii de membru în comitetul de reglementare al autorităţii au fost numiţi Gheorghe Gabriel Gheorghe (din partea ALDE, în prezent secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat) şi Corina Sulger (PSD Olt), care în prezent lucrează la CEZ Vânzare.
În cadrul dezbaterilor, PNL şi USR au acuzat politizarea ANRE. Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a spus că, după Curtea de Conturi şi Avocatul Poporului, şi ANRE se adaugă la „butoniera politică a PSD”.
„Azi se votează completarea structurii ANRE şi parlamentarii PNL nu înţeleg de ce trebuie să mai dăm vot în plen. Era suficientă decizia CExN sau declaraţia Parlamentului prin care asumaţi că adăugaţi ANRE la butoniera politică a instituţiilor controlate de PSD. Partidul stat a începtu întâi cu Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, ASF...”, a spus Turcan.
Preşedintele de şedinţă, Călin Popescu Tăriceanu, i-a tăiat microfonul deputatei PNL, pe motiv că face declaraţii politice.
„Domnule preşedinte, sunteţi abuziv. Voi sta aici până când vă reveniţi”, a replicat Rurcan lui Tăriceanu.
„Confundaţi Parlamentul cu o piaţă publică. Respectaţi Regulamentul, altfel voi fi nevoit să cer chestorilor să facă ordine”, i-a spus Tăriceanu.
După mai multe insistenţe, Raluca Turcan şi-a încheiat discursul, acuzând PSD de transformarea ANRE într-o ”marionetă politică”
„Şi Năstase s-a străduit să închidă toate microfoanele şi nu l-a ajutat la nimic. Nu ăsta ar trebuie să fie comportamentul nostru aici. Ne uităm cu îngrijorare la această abordare cu privire a rolul pe care îl atribuiţi instituţiilor din subordinea Parlamentului. Şi Năstase şi-a dorit un control asupra instituţiilor şi nu i-a folosit la nimic”, a spus, la rândul său, liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.