Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat joi, la Parlament, că trebuie să se facă lumină în scandalul privind arhiva SIPA prin desecretizarea raportului întocmit în 2008 de Ministerul Justiţiei, şi nu a dosarelor, deoarece în acel raport se stabileşte clar cine se face vinovat de sustragerea unor informaţii.
„Este o situaţie care trenează de foarte multă vreme, nu acum au apărut aceste informaţii, sunt încă din 2005-2006 luări de poziţie în presă ale unor persoane publice, mă refer la Corneliu Turianu care a şi formulat o plângere penală, pentru că a constatat că îi lipseşte dosarul”, a afirmat Norica Nicolai.
Ea a susţinut că trebuie să se facă lumină în acest caz prin desecretizarea raportului de anchetă din 2008 privind arhiva SIPA.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Eu cred că trebuie să se facă cumva lumină, nu ştiu dacă neapărat pentru ca cineva să răspundă, dar pentru că avem obligaţia să ştim adevărul şi lumina începe cu desecretizarea raportului de anchetă din 2008, nu a dosarelor, pentru că în acel raport se stabileşte clar cine se face vinovat de scurgerea de informaţii, de sustragerea de cauze şi de acolo se poate porni pe un drum care poate duce la şantajarea unor magistraţi, având în vedere informaţiile existente în dosar”, a completat europarlamentarul.
Norica Nicolai a mai spus că „desecretizarea acestei arhive trebuie să dea dreptul tuturor magistraţilor ale căror dosare se află în acele arhive să ia la cunoştinţă despre ceea ce s-a întâmplat”.
Întrebată dacă ar fi benefică măsura distrugerii întregii arhive SIPA, în condiţiile în care Călin Popescu Tăriceanu s-a pronunţat în acest sens, ea a spus că judecătorii şi procurorii care sunt subiectul acestei arhive trebuie să ia o decizie în acest sens.
„Din punctul meu de vedere, da, pentru că nu are niciun rost şi nu foloseşte nimănui să aflăm ce obiceiuri avea domnul X sau doamna Y. Sunt elemente care erau utilizate frecvent în şantajul de tip comunist. Pentru mine, trist este că sunt utilizate frecvent şi în şantajul de tip democratic şi capitalist. Cu siguranţă, judecătorii şi procurorii care sunt subiectul acestei arhive trebuie să se pronunţe şi ei să decidă ce vor face cu conţinutul acelor dosare”, a conchis Norica Nicolai.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...