Ministrul de Interne spaniol Fernando Grande-Marlaska a exprimat joi, la întâlnirea cu omologul său austriac Gerhard Karner - un opozant al admiterii României în Schengen - ”angajamentul ferm” de a debloca integrarea deplină a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen şi i-a cerut sprijinul Guvernului austriac în acest sens. Întrevederea a avut loc în contextul în care, la sfârşitul lunii martie, Grande-Marlaska s-a întâlnit cu ministrul Lucian Bode, care i-a transmis că România este pe deplin pregătită pentru aderare, exprimând disponibilitatea autorităţilor de la Bucureşti de a acîiona pentru soluţionarea acestui dosar cât mai curând posibil în cursul acestui an”.
Potrivit unui comunicat transmis joi de Guvernul spaniol, ministrul de interne, Fernando Grande-Marlaska, s-a întâlnit la Viena cu ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, ocazie cu care au discutat priorităţile viitoarei preşedinţii spaniole a Consiliului Uniunii Europene, din a doua parte a acestui an.
”Printre problemele discutate la întâlnire, cei doi miniştri au abordat includerea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, problemă pe care preşedinţia spaniolă doreşte să o finalizeze pe parcursul celui de-al doilea semestru”, se arată în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, Grande-Marlaska a exprimat „angajamentul ferm” de a debloca integrarea deplină a ambelor ţări şi i-a cerut omologului său sprijinul guvernului austriac.
„Spania este un apărător al promovării măsurilor de cooperare în locul celor de fragmentare”, a adăugat Grande-Marlaska, amintind că atât Spania, cât şi Austria îşi împărtăşesc statutul de „puncte de destinaţie şi tranzit pentru migranţii ilegali şi solicitanţii de azil”.
În 30 martie după întâlnirea la Bucureşti cu Fernando Grande Marlaska Gómez, ministrul de Interne Lucian Bode scria că ”Spania are o sarcină complexă în faţă, în calitate de viitoare preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, începând cu luna iunie, iar România are un obiectiv de importanţă majoră de îndeplinit cât mai curând – dobândirea statutului de stat membru Schengen”.
”Cu privire la acest subiect, am subliniat în cadrul discuţiilor avute că România este pe deplin pregătită să adere la spaţiul Schengen şi i-am transmis omologului meu disponibilitatea României de a lucra constructiv, în spiritul valorilor europene, pentru soluţionarea acestui dosar cât mai curând posibil în cursul acestui an”, a precizat Bode.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.