Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanţă de urgenţă care vizează, printre altele, menţinerea măsurilor de protecţie socială în cazul persoanelor care provin din grupuri vulnerabile, care au beneficiat de majorări ale punctului de pensie, ale salariului minim sau ale cuantumului prestaţiilor sociale raportate la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) şi modifică în acest sens mai multe acte normative în domeniul asistenţei sociale, anunţă Ministerul Muncii într-un comunicat oficial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă care vizează, printre altele, menţinerea măsurilor de protecţie socială în cazul persoanelor care provin din grupuri vulnerabile, care au beneficiat de majorări ale punctului de pensie, ale salariului minim sau ale cuantumului prestaţiilor sociale raportate la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) şi modifică în acest sens mai multe acte normative în domeniul asistenţei sociale”, precizează ministerul Muncii.

Astfel, pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei pe perioada sezonului rece nu vor fi luate în calcul majorările recente de venituri ca urmare a creşterii punctului de pensie, indemnizaţiei sociale pentru pensionari şi a salariului minim brut pe ţară garantat în plată, eventualele debite stabilite potrivit Legii nr.226/2021 privind măsurile de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie urmând să fie scutite la plată, printr-un nou act administrativ emis de primărie, respectiv de agenţia teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În acelaşi timp, cuantumurile beneficiilor de asistenţă socială, majorate odată cu creşterea valorii ISR, de la 1 martie, la 598 de lei (de la 525,5 lei în 2022), se rotunjesc la leu, potrivit actului normativ, în favoarea beneficiarului, dacă în urma raportării la ISR rezultă fracţiuni în bani. În cazul copiilor de vârstă şcolară din familii care beneficiază de alocaţie pentru susţinerea familiei şi care înregistrează absenţe nemotivate, prevederile art. 27 din Legea nr.277/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, vor fi corelate prin ordonanţa de urgenţă aprobată astăzi cu noua structură a anului şcolar, urmând ca la verificarea condiţiei de menţinere sau de diminuare a dreptului să fie avute în vedere intervalele de cursuri (modulele), şi nu semestrele, ca până acum, precizează ministerul.

”Ordonanţa de urgenţă îi vizează şi pe cetăţenii români care lucrează în statele Uniunii Europene, care beneficiază de prestaţii familiale pentru care sunt aplicabile regulile de coordonare a sistemelor de securitate socială, în contextul în care, în ultima perioadă, se înregistrează un număr tot mai mare de solicitări, fie de acordare de diferenţe de drepturi, fie de recuperare a acestora, pentru care sunt utilizate monedele statelor implicate. Astfel, actul normativ stabileşte modalitatea de recuperare în cazul sumelor provenite din diferenţe de curs valutar rezultate în urma conversiei sumelor cu titlu de alocaţie de stat pentru copii şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copiilor, precum şi a comisioanelor bancare rezultate ca urmare a aplicării Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială”, afirmă ministerul Muncii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.