Ministerul Mediului anunţă, miercuri, că miniştrii Mircea Fechet şi Sebastian Burduja au avut o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanţi de la Ministerul Energiei, Hidroelectrica şi MMAP pentru a discuta despre finalizarea amenajării hidroenergetice Răstoliţa, prima construită de la zero după Revoluţie. Proiectul, o investiţie de 200 de milioane de euro, este derulat de Hidroelectrica şi se află în faza obţinerii acordului de mediu.
”Hidrocentrala de la Răstoliţa - prima construită de la zero după Revoluţie. Miniştrii Mircea Fechet şi Sebastian Burduja au avut o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanţi de la Ministerul Energiei, Hidroelectrica şi MMAP pentru a discuta despre finalizarea amenajării hidroenergetice Răstoliţa”, scrie ministerul Mediului pe Faceook.
”Apreciez colaborarea cu Ministerul Energiei şi sper că până la finalul anului vom avea primul kilowatt de energie electrică produs în amenajarea Răstoliţa, care pe lângă energie ieftină şi curată, va contribui la reducerea facturilor la electricitate şi la protejarea mediului, mai ales în contextul actual când, schimbările climatice accentuează riscul la #inundaţii. Răstoliţa va asigura regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase şi controlul viiturilor în perioadele cu precipitaţii semnificative, în condiţiile în care acumularea Răstoliţa este proiectată să contribuie la reducerea cu 30% a viiturilor” a declarat Mircea Fechet.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Proiectul, o investiţie de 200 de milioane de euro, este derulat de Hidroelectrica şi se află în faza obţinerii acordului de mediu.
Potrivit ministerului, alături de alte obiective similare precum: Bumbeşti Livezeni, Paşcani, Cornetu-Avrig, Cerna-Belareca, Bistra-Poiana Mărului şi Surduc Siriu, Hidrocentrala Răstolniţa va întări infrastructura energetică a României, sprijină tranziţia către o energie mai curate, asigurând un sistem energetic sustenabil şi stabil.
”Amenajarea hidroenergetică Răstoliţa este un obiectiv de nvestiţii de interes national, care valorifică potenţialul hidraulic al afluenţilor de dreapta ai râului Mureş, pe sectorul Lunca Bradului – Răstoliţa – Bistra. Răstoliţa este proiectată la o putere instalată de 35,2 MW şi la o producţie de energie curată de circa 117 GWh/an. De asemenea, finalizarea proiectului va duce la dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă a localităţilor situate pe culoarul Mureşului şi în zona periferică a Câmpiei Transilvaniei”, precizează instituţia.
Ministerul Mediului mai afirmă că anul trecut, Guvernul a emis OUG prin care zece proiecte ale companiei, mai ales hidrocentrale începute şi neterminate, printre care şi Răstoliţa, au fost clasificate ca proiecte de interes naţional, după ce lista lor a fost aviztă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, care să nu mai aibă nevoie de studii de impact asuăra mediului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.