Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat, luni, că se vor face propuneri de modificare a legii electorale, fiind luată în calcul o propunere pentru vot anticipat prelungit, pe trei - şapte zile, care să permită tuturor românilor din străinătate să voteze. ”Ne-am epuizat resursele pe care putem să le punem la dispoziţie, şi umane, şi financiare, şi de spaţii”, a precizat Meleşcanu.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a decşarat, luni, într-o conferinţă de presă, că au fost convocaţi la discuţii reprezentanţii mai multor ambasade, în feneral fiind ţările unde au fost ultiple probleme la votul din 26 mai.
Meleşcanu a spus că au fost convocate ambasadele Marii Britanii, Spaniei, Franţei, Italiei, Germeniei, Olandei, Findandei, Norvegiei, Danemarcei, Austriei şi Ciprului, urmând a fi analizate problemele care au apărut la votul din 26 mai, dar şi a se face propuneri pentru viitoarele alegeri.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Ne vom concentra pe stabilirea unor propuneri pentru modificarea legii electorale, pentru că la ora actuală, practic, Ministerul Afacerilor Externe, chiar prin dublarea unor secţii de vot, nu poate să îşi asume obligaţiile care decurg din prevederile legale. Vom prezenta un proiect de lege, practic ceea ce dorim să facem. Este o propunere de vot anticipat prelungit care să permită celor din străinătate să voteze nu numai în ziua în care se organizează votarea, ci şi cu trei, patru, şapte zile înainte, astfel încât să nu mai poată nimeni să rămână în afara unui centru de votare”, a anunţat Meleşcanu.
Potrivit acestuia, ”este singura modalitate practică prin care s-ar putea elimina procesul foarte birocratic de desfăşurare a alegerilor”.
Meleşcanu a spus că în străinătate nu există liste electorale permenenteşi toate datele alegătorilor trebuie completate manual, lucru care a luat mult timp, fiind mai multe liste de vot la ultimele alegeri.
Meleşscanu a anunţat că constituirea unei comisii parlamentare care să realizaze modificările legislative necesare.
”Ne-am epuizat resursele pe care putem să le punem la dispoziţie, şi umane, şi financiare, şi de spaţii. În mod evident, peste 450 de secţii de votare nu avem cum să facem, nu avem cum să putem organiza votul între-o singură zi”, a mai spus Meleşcanu, precizând că nu există ”nicio şansă”, dacă votul se suprapune şi cu un referendum cum a fost ultima dată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.