Ministrul de Externe Luminiţa Odobescu a declarat, vineri, la Trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina că victoria Ucrainei este indispensabilă, nu doar pentru că aşa este corect ci şi pentru a împiedica Federaţia Rusă să mai declanşeze o nouă agresiune în viitor. Ea a precizat că România rămâne alături de Ucraina pentru a identifica soluţii alternative în domeniul energetic.
Ministrul afacerilor externe al României, Luminiţa Odobescu, viceprim-ministrul, ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, şi ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba au susţinut, vineri, declaraţii la finalul Trilateralei Republica Moldova-România-Ucraina.
”Victoria Ucrainei este indispensabilă, nu doar pentru că aşa este corect, nu doar pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, ci şi pentru a împiedica Federaţia Rusă să mai declanşeze o nouă agresiune în viitor. Susţinerea comunităţii internaţionale nu vine doar în sprijinul Ucrainei, ci apără principiile şi normele ordinii internaţionale bazate pe reguli, pe scurt, întreaga ordine internaţională fundamentală în lumea în care trăim”, a spus ministrul în discurs.
Ministrul de Externe a afirmat că întâlnirea a fost un moment de analiză pe domenii precum interconectarea energetică, combaterea dezinformării, transporturi şi agenda europeană.
"România rămâne alături de Ucraina pentru a identifica soluţii alternative în domeniul energetic”, a spus ministrul Odobescu.
Ea a precizat că România va continua să reducă capacitatea Federaţiei Ruse de a utiliza accesul la energie ca element destabilizator în regiunea Mării Negre.
Ministrul a spus că discuţia a vizat şi consolidarea coridoarelor de solidaritate, extrem de importamte acum pentru susţinerea rezilienţei Ucrainei şi pentru procesul de reconstrucţie
”România îşi va continua eforturile de creştere a volumelor de cereale care tranzitează coridorul Dunării, prin sporirea capacităţilor de transport”, a mai spus oficialul român. Odobescu a anunţat că până în prezent, 68% din exporturile de cereale şi produse agricole ale Ucrainei au fost realizate prin România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.