Premierul Marcel Ciolacu a decis numirea lui Lucian Fătu în funcţia de preşedinte al Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, decizia fiind publicată, miercuri seară, în Monitorul Oficial. Fătu îl înlocuieşte pe Ovidiu Raeţchi, numit ambasador în Japonia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În Monitorul Oficial au fost publicate, miercuri seară, două decizii referitoare la Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.

Una dintre decizii priveşte eliberarea lui Ovidiu Alexandru Raeţchi din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, alta vizează numirea lui Lucian Fătu în aceeaşi funcţie.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

”Având în vedere propunerea ministrului afacerilor externe formulată prin Memorandumul nr. A/8.848 din 28 august 2024 cu tema: «Eliberarea domnului Ovidiu Raeţchi din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă şi numirea domnului Lucian Fătu în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă», înregistrat la Cabinetul prim-ministrului cu nr. 5/7.694 din 30 august 2024 (...) prim-ministrul emite prezenta decizie.

Articol unic. — Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Lucian Fătu se numeşte în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă”, este decizia publicată ăn Monitorul Oficial.

Funcţia de preşedinte a fost deţinută, din februarie 2022, de Ovidiu Raeţchi. Acesta a fost numit, însă, printr-un decret semnat în luna iunie de către preşedintele Klaus Iohannis, în funcţia de ambasador al României în Japonia.

Lucian Fătu s-a născut în Bucureşti la 2 iunie 1959, este căsătorit şi are trei copii.

A fost admis în Corpul Diplomatic al României în anul 1992, şi deţine gradul diplomatic de Ambasador.

La 10 februarie 2021, Lucian Fătu a prezentat M.S. Regelui Willem-Alexander scrisorile de acreditare ca Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Regatul Ţărilor de Jos.

Între anii 2013 - 2019, Lucian Fătu a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Elenă. Anterior a deţinut aceeaşi funcţie în Republica Finlanda, cu acreditare adiţională în Republica Estonia (2006 - 2011) şi în Republica Lituania cu acreditare adiţională în Republica Letonă (2001 - 2004).

Primele sale misiuni diplomatice au fost de Prim-colaborator la Londra (2000 - 2001) şi de Secretar I la Washington D.C. (1995-1999).

În cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe din Bucureşti, Lucian Fătu a deţinut funcţia de Coordonator Naţional al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, cu rang de Director General (2012), Director pentru Europa de Est şi Asia Centrală (2011 - 2012), Director General adjunct al Departamentului UE (2004 - 2005), Director pentru Europa de Vest (2000) şi Director adjunct pentru America de Nord (1999).

Este licenţiat în Inginerie Civilă al Institutului Politehnic Bucureşti (1979 - 1984), deţine un Master în Ştiinţe Politice obţinut la Şcoala de Ştiinţe Politice şi Administrative din Bucureşti (1990 - 1992) şi un Master în Integrare Europeană obţinut la Universitatea Limerick în Republica Irlanda (1991 - 1992).

Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC), partener al NATO şi UE, acţionează în beneficiul acestor organizaţii, precum şi al statelor membre sau partenere.

Centrul îşi desfăşoară activitatea în sensul obiectivelor UE şi NATO în domeniul rezilienţei, fără a fi subordonată direct vreuneia dintre aceste instituţii. E-ARC poate oferi expertiză şi statelor din zona Mării Negre care nu sunt membre UE sau NATO (R. Moldova, Ucraina, Georgia ş.a.)

Conform Hotărârii de Guvern 565 din 19 mai 2021, misiunea E-ARC este de a dezvolta concepte, doctrine şi metodologii în domeniul rezilienţei, de a oferi cursuri de pregătire şi de a oferi o platformă pentru transferul de expertiză între sectorul guvernamental, cel privat, societatea civilă şi mediul universitar. E-ARC nu este o autoritate naţională pentru rezilienţă şi nu are responsabilităţi operative.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.