Liderul senatorilor USR Radu Mihail a declarat că iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” a primit raport din partea Comisiei de constituţionalitate, însă „a devenit prizoniera” unor oameni ca Şerban Nicolae sau Carmen Dan în Comisia juridică. El a adăugat că la şedinţa de marţi a Comitetului liderilor a insistat ca proiectul să fie votat în plenul de miercuri al Senatului, chiar dacă nu are raport de la Comisia juridică. „Răspunsul a fost că există o cutumă care nu permite aşa ceva”, a adăugat senatorul USR care a precizat că acelaşi lucru va cere partidul şi la şedinţa forului legislativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Astăzi (marţi - n.r.) am mai avut un episod din epopeea luptei pe care o ducem de a avea iniţiativa «Fără penali în funcţii publice», pentru care au semnat un milion de oameni, introdusă în Constituţie. Comisia de constituţionalitate a acordat raport favorabil, dar în cea juridică legea a devenit prizoniera unor oameni ca Şerban Nicolae sau Carmen Dan, care au refuzat să o includă pe ordinea de zi. Dată fiind simplitatea iniţiativei, am insistat în Comitetul liderilor să fie votată, miercuri, în plen, fără raport. Răspunsul a fost că există o cutumă care nu permite aşa ceva. Mi se pare penibil să explici unui milion de oameni, care au semnat şi aşteaptă să meargă la referendum, ca din cauza unei cutume o lege atât de simplă, verificată de Curtea Constituţională, care a trecut prin Camera Deputaţilor, să nu poate fi votată de Senatul României. USR va continua să facă presiune mâine dimineaţă în Comitetul liderilor şi vom cere acelaşi lucru, ca în plen să fie inclusă pe ordinea de zi. Din punctul meu de vedere, Senatul e suveran şi poate decide să voteze o lege care nu aveau raport”, a afirmat Radu Mihail, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Parlament. 

El a explicat şi de ce George Dircă a fost prezent la Biroul permanent şi a asigurat cvorumul de şedinţă alătir de senatorii PSD. Mihail a spus că era necesară prezenţa colegului din USR pentru ca iniţiativa „Fără penali” să poată primi votul decizional al Senatului, pentru ca referendumul să poată avea loc pe 6 decembrie. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Prezenţa USR în Biroul permanent este legată de faptul că în această săptămână e singura săptămână că Fără penali va fi introdusă în plen. Prezenţa a fost legată de faptul că trebuie neapărat să deblocăm iniţiativa «Fără penali». Singurul motiv pentru care George Dircă a fost prezent la acea şedinţă e că a decis din 2018 că Fără penali e o iniţiativă extraordinar de importantă, cred că cea mai importantă pentru USR. Avem şansa în această săptămână să o transformăm în realitate. Drept pentru care am participat pentru a ne asigura că Fără penali ajunge să fie votată şi să poată fi votat referendumul pe 6 decembrie”, a completat liderul senatorilor USR.

El a adăugat: „Cum vă puteţi imagina că USR se joacă cu semnăturile unui milion de oameni negociind cu PSD?! Aşa ceva nu s-a întâmplat. În Comisia juridică, PSD a blocat iniţiativa. Sunt zvonuri care vor să arunce îndoială asupra unei iniţiative foarte importante pentru societatea românească”.

Comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat,marţi, un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcţii publice”.

Pe 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.