Membrii PNL din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului României au transmis vineri că privesc cu maximă îngrijorare turnura neaşteptată pe care a luat-o poziţia oficială a României, exprimată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin vocea ministrului Florin-Ionuţ Barbu, în faţa forurilor europene faţă de propunerea de “Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind plantele obţinute prin anumite noi tehnici genomice şi alimentele şi furajele derivate din ele, şi de modificare a Regulamentului (UE) 2017/62”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În aceste momente în care agricultura românească şi europeană au cea mai mare nevoie de tot sprijinul ştiinţei pentru a contracara efectele generate de situaţia climatică şi geopolitică, suntem surprinşi şi indignaţi de lipsa de înţelegere a echipei tehnice a MADR a importanţei unui subiect care este pe masa discuţiilor de mai bine de 15 ani şi faţă de care, de-a lungul timpului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a poziţionat întotdeauna pozitiv”, arată liberalii într-un comunicat.

Parlamentarii PNL precizează că încă din data de 25 iulie 2023, imediat după publicarea propunerii de regulament, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a exprimat oficial în Consiliul AgriFish pentru susţinerea actului normativ.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Ulterior, schimbarea nejustificată a opiniei şi transmiterea poziţiei de ţară cu rezerve dovedesc o inconsecvenţă şi faptul că se joacă o carte a intereselor mărunte ce va putea avea drept consecinţă stagnarea competitivităţii agriculturii europene şi, implicit româneşti, faţă de restul statelor lumii. Cu aceeaşi surprindere, am constatat că toate deciziile recente de poziţionare a României faţă de acest subiect au fost făcute fără consultarea tuturor părţilor implicate în acest proces şi, mai ales, cu ignorarea tuturor argumentelor ştiinţifice, legislative şi comerciale ale forurilor de decizie europene. Rezervele exprimate în poziţiile oficiale ale statului român nu au un fundament real, nu sunt justificate din punct de vedere economic şi nu sunt validate ştiinţific. Mai mult decât atât, cercetările efectuate de European Food Safety Authority confirmă ca nu există nici un risc pentru sănătatea umană sau a animalelor”, arată liberalii din comisiile de agricultură.

Membrii PNL din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului României precizează că ”susţin inovaţia şi ştiinţa şi solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale revenirea de urgenţă asupra poziţiei exprimate în faţa Comisiei Europene, precum şi o deplină transparenţă în procesul decizional”

”Având în vedere calendarul legislativ european, cerem de urgenţă MADR revizuirea poziţiei României, înainte de următorul consiliul AgriFish, care va avea loc în perioada 10-11 decembrie 2023, în conformitate cu punctele de vedere exprimate de toate autorităţile implicate în procesul decizional naţional. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să apere interesele întregii agriculturi româneşti”, transmite PNL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.