Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost chemată din nou, pentru miercuri, la audieri de către comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, după ce decizia Curţii Constituţionale (CCR) privind obligativitatea acesteia de a se prezenta în faţa comisiei a fost publicată în Monitorul Oficial.
”Nu am idei preconcepute, ne facem datoria în continuare. Este decizia dânsei dacă vine sau nu (...) Din păcate, România a inclus în Constituţie, după modelul altor state, posibilitatea de a avea comisii speciale de anchetă, dar nu a înţeles pe deplin importanţa acestei comisii şi greutatea lor”, a declarat preşedinta comisiei de anchetă, Oana Florea, întrebată ce se întâmplă dacă şefa DNA nu va da curs nici de această dată invitaţiei.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”CCR statuează obligativitatea oricărei persoane care deţine o funcţie publică de a veni la Parlament în virtutea principiului colaborării loiale şi în virtutea bunei credinţe pentru a lămuri aspecte şi evenimente semnificative din viaţa societăţii”, a mai spus ea.
Curtea Constituţională a admis, pe 3 octombrie, sesizarea formulată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în ceea ce priveşte obligaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta sau de a răspunde în scris în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind prezidenţialele din 2009.
Curtea Constituţională (CCR) susţine în motivarea deciziei prin care o obligă pe şefa DNA, laura Codruţa Kovesi să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că aceasta a încălcat autoritatea Parlamentului prin refuzul de a se prezenta în faţa comisiei şi nu a dovedit loialitate faţă de valorile şi principiile consacrate de Constituţie. În schimb, trei dintre cei nouă judecători ai CCR, Livia Stanciu, Maya Teodoroiu şi Ştefan Minea, demonstrează contrariul şi spun că şefa DNA nu poate fi obligată să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare de anchetă.
Laura Codruţa Kovesi a refuzat până acum de trei ori de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, explicând că nu deţine informaţii potrivit cărora în procesul electoral s-ar fi implicat persoane sau autorităţi cu scopul vicierii rezultatului scrutinului.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.