Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că „semnele nu sunt rele” în legătură cu renunţarea la vize pentru românii care călătoresc în Statele Unite ale Americii. „Ştiţi că întreaga chestiune ţine de aşa-anumita rată de refuz care trebuie să fie suficient de mică. Semnele nu sunt rele”, a declarat, în timpul unei vizite la New York, şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, referindu-se la vizele necesare pentru românii care călătoresc în SUA, că „s-a lucrat foarte intens pe conştientizare, pe informarea publicului”, el adăugând că „se pare că avem şanse şi aici”.

„Sigur, urmează încă analize, măsurători, concluzii. Dar pot să spun că sunt foarte mulţumit de cum s-a lucrat în această speţă. Şi cei de acasă s-au străduit foarte tare, şi cei de aici s-au străduit foarte tare. Şi chiar cred că informarea publicului a fost punctul cheie pentru a avea o rată de refuz mult, mult mai mică. Ştiţi că întreaga chestiune ţine de aşa-anumita rată de refuz care trebuie să fie suficient de mică. Semnele nu sunt rele”, a subliniat şeful statului.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În prezent, România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre UE care nu au fost incluse în Visa Waiver.

În ultimii ani, autorităţile de la Bucureşti, sprijinite de cele din SUA, au demarat o campanie publică de informare care să contribuie la îmbunătăţirea ratei de refuz a vizelor, care ar trebui, conform legislaţiei americane, să fie sub 3 la sută pentru ca o ţară să poată fi inclusă în programul Visa Waiver. 

În anul anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022 - 30 septembrie 2023), România a înregistrat o rată de refuz de 8,79%, cea mai mică din toată istoria relaţiilor cu SUA, dar totuşi încă departe de obiectivul de 3 la sută.

Anul fiscal 2024 se încheie la 30 septembrie, iar autorităţile îşi pun mari speranţe că noua rată de refuz a vizelor va permite includerea României în Visa Waiver.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.