Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni la Riga, că România va găzdui din nou, în anul 2023, Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi Forumul de Afaceri I3M.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„În 2018, am organizat cu succes, la Bucureşti, Summitul şi Forumul de Afaceri, iar cinci ani mai târziu, în 2023, România va găzdui din nou acest eveniment important. Această decizie, pe care am anunţat-o astăzi în plenul reuniunii noastre, reconfirmă importanţa majoră pe care România o acordă acestui format regional de cooperare. Preluarea mandatului de organizare a evenimentelor Iniţiativei de anul viitor readuce la Marea Neagră centrul decizional al Iniţiativei”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună susţinută luni la Riga, împreună cu preşedinţii Letoniei şi Poloniei, după Summitul Iniţiativei Celor Trei Mări.

Şeful statului a mai spus că „în pregătirea Summitului de anul viitor, România va continua să susţină consolidarea Iniţiativei”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Vom acţiona, astfel, pentru întărirea instrumentelor sale – Forumul de Afaceri, Fondul de Investiţii şi celelalte formate dezvoltate până acum cu succes. Vom încuraja noi investiţii ale Fondului. Din perspectiva intereselor României, este încurajator faptul că recent, în marja Forumului Economic de la Davos, a fost semnat un acord între compania română Transgaz şi Fondul de Investiţii al Iniţiativei, care vizează dezvoltarea infrastructurii şi conectivităţii de gaze naturale, cu integrarea transportului de hidrogen, din România, valoarea proiectelor fiind estimată la 626 de milioane de euro. Alte două proiecte, care reprezintă priorităţi pentru România, sunt iniţiativele Rail2Sea şi Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăţi legăturile noastre, dar şi mobilitatea militară şi rezilienţa în domeniul infrastructurii din regiune, care se dovedesc esenţiale în actualul context geopolitic. Succesul Iniţiativei noastre se măsoară în succesul proiectelor noastre strategice de interconectare”, a completat preşedintele Iohannis.

Acesta a mai declarat că România îşi va ghida acţiunile după un principiu clar şi anume acela că „împreună suntem mai puternici”.

„Din această perspectivă, am salutat angajamentul puternic şi clar exprimat al partenerilor noştri – Statele Unite ale Americii, Germania şi Comisia Europeană – care va contribui la atingerea obiectivelor centrale ale Iniţiativei. Pe durata noului mandat al României la conducerea Iniţiativei, vom acţiona în deplină coordonare cu agenda strategică a Uniunii Europene, precum şi în direcţia consolidării parteneriatului transatlantic. De asemenea, vom depune toate eforturile necesare atragerii organizaţiilor financiare internaţionale, dar şi a mediului privat internaţional, în atingerea scopurilor Iniţiativei. Totodată, ne bucură interesul manifestat pentru Iniţiativă de către Regatul Unit şi Japonia. În următorul an, intenţionăm să dezvoltăm dialogul cu aceste state pentru a identifica posibilităţile concrete de cooperare”, a mai explicat Iohannis.

Preşedintele României  a participat, luni, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi la Forumul de Afaceri I3M de la Riga, unde a fost analizat modul în care Iniţiativa trebuie să se poziţioneze în actuala situaţie de securitate europeană, în special contribuţia pe care poate să o aibă, prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în domeniile transport, energie, digital.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.