Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la videoconferinţei „Charlemagne Prize Europa Summit” - panelul „Depăşirea discrepanţelor din interiorul Uniunii Europene”, că perioada pe care o traversăm, în contextul efectelor pandemiei de coronavirus, necesită unitatea statelor membre, consensul şi depăşirea discrepanţelor la nivelul UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Criza generată de pandemia de COVID-19 ne-a adus în faţa unei situaţii excepţionale şi a evidenţiat o serie de vulnerabilităţi de ordin sanitar, social şi economic. Este cel mai bun exemplu al faptului că oricând ne putem confrunta cu situaţii imprevizibile, bulversante, care pun la încercare până şi construcţia europeană şi modul de funcţionare a Uniunii Europene. Are capacitatea Uniunea de a răspunde eficient provocărilor? Acţionăm împreună mai bine decât individual, ca state membre, pentru a corecta discrepanţele de dezvoltare dintre noi, menţinând, în acelaşi timp, diversitatea şi bogăţia societăţilor noastre? Din perspectiva României, susţin fără ezitare o abordare pro-europeană şi un răspuns pozitiv la aceste întrebări”

„Trebuie să ne angajăm cu toţii să consolidăm Uniunea Europeană - o Uniune puternică, eficientă şi credibilă, o Europă a principiilor şi valorilor democratice, o Europă solidară şi furnizor de ajutor umanitar, o Europă garant al multilateralismului. Pentru România acesta este un obiectiv esenţial de politică externă. Susţinem în mod activ multilateralismul şi ordinea internaţională bazată pe reguli sau ceea ce astăzi mai numim «statul de drept la nivel internaţional». Abordarea multilaterală, fundamentată pe valori şi principii comune, solidaritate şi cooperare europeană şi internaţională, este modalitatea prin care putem depăşi provocările comune”, a afirmat şeful statului. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a adăugat că trebuie consolidate relaţiile în interiorul UE şi al NATO.

„Modelul Uniunii Europene, istoricul său democratic, standardele înalte în multiple domenii şi contribuţiile financiare şi materiale substanţiale la acţiunea organizaţiilor internaţionale confirmă faptul că putem avea un rol de lider la nivel internaţional, prin care putem să influenţăm substanţial reforma şi revitalizarea sistemului multilateral. Măsurile în plan intern trebuie să fie sprijinite de o acţiune externă orientată simultan spre două direcţii. Pe de o parte, trebuie să avem în vedere reducerea dependenţei de actori globali care nu împărtăşesc aceleaşi valori. Pe de altă parte, se impune consolidarea relaţiilor în interiorul Uniunii Europene şi al NATO, precum şi cu actori din afara acestora, care au obiective compatibile cu ale noastre”, a completat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că parteneriatul transatlantic este fundamenta.

„Astfel, parteneriatul transatlantic este fundamental, România pledând şi acţionând în permanenţă pentru întărirea acestuia. Statele Unite au fost şi rămân un partener natural al Uniunii, cu care împărtăşim un sistem comun de valori democratice şi obiective comune de securitate. Consolidarea relaţiilor cu alţi actori globali este vitală, iar aici politica externă trebuie să fie strâns conectată cu politica comercială, industrială, de cercetare şi dezvoltare, în paralel cu întărirea sistemului multilateral bazat pe reguli şi fără a prejudicia sistemul de principii şi valori pe care Europa îl reprezintă. Modalitatea prin care Uniunea va sprijini statele din vecinătatea imediată în a limita efectele negative ale pandemiei generate de COVID-19 va avea un impact puternic asupra modului în care aceste state şi cetăţenii lor se raportează la Europa. România a pledat şi acţionat pentru solidaritate, în acest sens fiind ilustrativ sprijinul oferit statelor vecine din Balcanii de Vest şi din Parteneriatul Estic, precum Republica Moldova şi Ucraina”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Şeful statului a adus în discuţie şi necesitatea întăririi rezilienţei instituţiilor statale.

„Criza actuală a adus în prim-plan, totodată, importanţa întăririi rezilienţei. La nivel statal, trebuie să investim în rezilienţa instituţiilor noastre, a economiei şi a societăţii, astfel încât acestea să poată rezista şi depăşi şocurile, fie acestea în domeniul economic, social sau al sănătăţii. Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere faptul că o rezilienţă sporită implică şi capacitatea de combatere a dezinformării şi a acţiunilor ostile de tip hibrid, care s-au multiplicat îngrijorător de la debutul acestei crize. Perioada pe care o traversăm necesită mai mult ca niciodată unitatea statelor membre, consensul şi depăşirea discrepanţelor la nivel european. Astfel, putem consolida proiectul european şi asigura ca cetăţenii europeni să trăiască în prosperitate şi siguranţă, să continue să beneficieze de realizările Uniunii Europene”, a conchis preşedintele Iohannis. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.