Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, cu prilejul Zilei Constituţiei, că legea fundamentală ne oferă cadrul optim pentru consolidarea contractului social dintre cetăţeni şi stat, iar în lupta împotriva extremismului şi a populismului, educaţia civică este la fel de importantă precum textul constituţional. Şeful statului mai arată că cetăţenii bine informaţi şi angajaţi în procesul democratic reprezintă o barieră naturală împotriva dezinformării şi a manipulărilor, iar protecţia oferită de o constituţie democratică înseamnă însă şi o responsabilitate comună.
”Ziua Constituţiei marchează cu solemnitate momentul în care, în urmă cu 32 de ani, poporul român a consfinţit ruptura definitivă de trecutul comunist, adoptând Legea fundamentală care a definit traiectoria noastră ca naţiune democratică. La 8 decembrie 1991, cetăţenii României şi-au exprimat liber voinţa, stabilind bazele democraţiei noastre moderne. Dincolo de semnificaţia sa istorică, această aniversare reprezintă şi o oportunitate de a reflecta asupra principiilor şi a valorilor care au stat la baza adoptării Constituţiei şi care continuă să formeze temelia societăţii noastre. Legea fundamentală a marcat o tranziţie esenţială, consacrând drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi stabilind limite clare pentru exercitarea puterii politice”, spune preşedintele Klaus Iohannis în mesaj.
Şeful statului arată că, ulterior, revizuirea Constituţiei în anul 2003 a reflectat evoluţiile semnificative din viaţa economică, socială şi politică a României, precum şi aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi integrarea în Uniunea Europeană.
”Aceste schimbări nu au fost doar formale, ci au reflectat un moment constituţional, o adaptare necesară apartenenţei noastre la familia europeană şi nord-atlantică. În acest context, Legea fundamentală a devenit un ghid esenţial, un document care să ne amintească mereu de responsabilitatea noastră faţă de valorile fundamentale ale democraţiei. Nu este doar o Constituţie a libertăţii şi a victoriei împotriva sistemului autoritar, adaptată la realităţile contemporane, ci este şi expresia unei continuităţi a idealurilor democraţiei liberale, regăsite în procesul de dezvoltare a societăţii româneşti, inclusiv în Constituţia din 1923, al cărei centenar îl marcăm în acest an”, arată preşedintele.
Klaus Iohannnis subliniază că ”Legea fundamentală trebuie să fie permeabilă pentru noile schimbări sociale şi politice, şi, totodată, trebuie să fie şi un instrument viabil pentru cetăţeni în apărarea drepturilor şi a libertăţilor lor”.
”Constituţia României reprezintă astăzi un far în vremuri tumultoase, un scut împotriva oricărei ameninţări la adresa democraţiei şi a valorilor noastre fundamentale, fiind vitală pentru consolidarea conştiinţei civice. Legea fundamentală ne oferă cadrul optim pentru consolidarea contractului social dintre cetăţeni şi stat. În lupta împotriva extremismului şi a populismului, educaţia civică este la fel de importantă precum textul constituţional însuşi. Cetăţenii bine informaţi şi angajaţi în procesul democratic reprezintă o barieră naturală împotriva dezinformării şi a manipulărilor. Protecţia oferită de o constituţie democratică înseamnă însă şi o responsabilitate comună. Cetăţeni, autorităţi, reprezentanţi ai clasei politice, cu toţii să ne reafirmăm angajamentul pentru respectarea şi promovarea principiilor consacrate în Legea fundamentală, astfel încât împreună să construim un viitor mai bun pentru România!”, mai transmite preşedintele.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.