Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Oradea, de Ziua maghiarilor, că România a avut la dispoziţie exact o sută de ani pentru a-şi respecta promisiunile de la Alba Iulia, dar promisiunile au rămas la stadiul de promisiuni. Kelemen a spus că în Europa, de la Tirolul de Sud până în Finlanda, relaţia dintre minoritate şi majoritate s-a rezolvat decent prin acordarea diferitelor forme de autonomie şi că este momentul ca acest lucru să se întâmple şi în România.
„România a avut la dispoziţie exact o sută de ani pentru a-şi respecta promisiunile de la Alba Iulia. Au trecut o sută de ani, iar promisiunile au rămas la stadiul de promisiuni. În Europa, de la Tirolul de Sud până în Finlanda, relaţia dintre minoritate şi majoritate s-a rezolvat decent prin acordarea diferitelor forme de autonomie. Acum este momentul ca acest lucru să se întâmple şi în partea de est a Europei, în România”, a afirmat Kelemen.
El a spus că, pentru a progresa în acest sens, este necesară o reprezentare puternică în Parlamentul European a maghiarilor din Bazinul Carpatic.
„Schimbările de care are nevoie Uniunea Europeană vor avea loc, chiar şi în lipsa noastră. Dar cred că suntem cu toţii de acord în privinţa faptului că ar trebui să facem parte din schimbări, să fim factori de decizie ai istoriei – aşa cum ai fost şi eroii Revoluţiei paşoptiste – nu doar cei care suportă consecinţele schimbărilor. Pentru că acesta este mesajul şi moştenirea revoluţiei din 1848: să ne construim singuri destinul, să facem tot ce ne stă în putinţă şi nu ne descurajăm nici atunci când trebuie să răspundem celor mai mari provocări. Să ne ridicăm dacă am fost doborâţi, să pornim din nou la drum dacă am fost opriţi şi să menţinem steagul arborat, pentru a fi văzut şi de la distanţe mari”, a îndemnat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a spus că, la 171 de ani de la izbucnirea Revoluţiei Maghiare, maghiarii trebuie „să rămână loiali valorilor şi principiilor care au contribuit la măreţia luptei pentru libertate şi care însufleţesc poporul maghiar chiar şi după 8 generaţii, aici în Partium, în Transilvania, pe pământul natal”.
„Dragi prieteni, poate că puţini ştiu că cele 12 puncte ale declaraţiei concepute de Irinyi József au fost enunţate printr-o introducere în care el a susţinut că naţiunea are nevoie de o reformă completă a Cconstituţiei, iar rezultatele parţiale nu mai sunt suficiente. La fel considerăm şi noi. Sunt necesare schimbări care să vizeze nu doar anumite părţi sau jumătăţi de măsură, ci întregul. Am spus recent că, aici în Bihor, există încă amintirea celor trei Crişuri, aşa cum erau înainte de reglementarea râurilor. Aşa cum a fost când, într-o zi, Crişul Repede care avea doar câteva zeci de centimetri adâncime, s-a transformat cu repeziciune într-un flux de apă foarte puternic, de nestăvilit, după o ploaie abundentă sau a un dezgheţ brusc. Aşa cum a fost când, dintr-odată, s-a produs o pornire spontană a sloiurilor de gheaţă sau o inundaţie bruscă. Cred că la fel se întâmplă şi în cazul existenţei ca minoritate. Relaţiile, care într-o zi par să fie paşnice, în ziua următoare devin brusc, tensionate, aproape fără nicio tranziţie perceptibilă, fără nicio explicaţie logică. Existenţa minoritară este ca şi cum ai trăi într-o zonă periclitată de inundaţii. Deşi, în timp, reuşim să anticipăm când ne putem aştepta la un nou val de inundaţii, nu ştim niciodată cum să îl evităm sau să contracarăm aceste situaţii. Întotdeauna, aceste atitudini produc pagube, uneori majore şi devastatoare asupra construcţiilor noastre, asupra realizărilor noastre, iar noi o luăm întotdeauna de la capăt. De aceea, eu propun ca nu doar să ne protejăm, dar să şi construim în continuare, bazându-ne pe valorile noastre. Să construim viitorul pentru a rămâne o comunitate vie şi competitivă în spiritul transilvanismului pragmatic!”, a susţinut Kelemen Hunor.
Liderul UDMR i-a îndemnat pe maghiari că construiască pe piloni stabili, chiar pe baraje, deoarece numai astfel pot controla torenţii antiminoritari şi nivelul apelor subterane care apar în urma acestor inundaţii.
„Pentru aceasta avem nevoie şi de ajutorul Uniunii Europene, dacă nu putem soluţiona singuri acest aspect. Dar, în mod cert, soluţia viabilă trebuie să o găsim aici, acasă. Prin tenacitatea şi perseverenţa comunităţii noastre şi cu obţinerea sprijinului societăţii majoritare. Dar să respectăm ordinea derulării lucrurilor: acum trebuie să ne consolidăm prezenţa în Parlamentul European, trebuie să asigurăm o reprezentare maghiară puternică a Bazinului Carpatic. Prin consolidarea stimei noastre de sine ne putem pregăti cu mult curaj şi responsabilitate pentru următoarele provocări, putem continua să construim şi să consolidăm viitorul comunităţii noastre, pe pământul natal”, a afirmat Kelemen.
„Trăiască libertatea maghiară! Trăiască naţiunea maghiară!”, şi-a încheiat discursul liderul UDMR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.