Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, la Prima TV, că moţiunea de cenzură iniţiată de USR nu avea nicio şansă de a trânti Guvernul Ciolacu, în condiţiile în care ”toată opoziţia la un loc are 40%”. Kelemen Hunor spune că au fost parlamentari liberali care i-au cerut să semneze moţiunea. ”Dar la întrebarea: ”Voi veţi vota moţiunea de cenzură?”, spuneau: ”Nu, că nu ne lasă să ieşim la vot”. Eu nu pot să împrumut curaj nimănui”, a declarat liderul UDMR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, care va fi difuzată sâmbătă, începând cu ora 12.00, la Prima TV, de ce nu a semnat moţiunea de cenzură iniţiată de USR. 
 
”Sunt două motive. În primul rând, am avut câteva amendamente legate de autorităţile locale şi de instituţiile de cultură - ce pot să facă autorităţile locale cu impozitele oamenilor. Au acceptat amendamentele noastre. Pe de altă parte, ei au 60% (PSD şi PNL - n.r.). Instrumentul moţiunii de cenzură este extrem de important, mai ales dacă poţi să dai jos guvernul. Pe partea opoziţiei, există cel puţin două blocuri. Pe de o parte, USR, UDMR, Forţa Dreptei şi câţiva independenţi. Şi pe partea cealaltă, într-un alt film, AUR. USR nu-şi asumă, pe bună dreptate, să semneze o moţiune de cenzură cu AUR. Toată opoziţia la un loc are 40%, n-ar nicio şansă să schimbe guvernul. Ar fi fost un joc de imagine pentru unii şi bineînţeles fără niciun rezultat. Eu am spus că trebui să rezolv problema instituţiilor de cultură şi problema autorităţilor locale. Şi dacă reuşesc să rezolv ceea ce, din punctul meu de vedere, este mult mai important decât un joc de imagine pentru unii sau pentru alţii, oricum nu pentru UDMR, atunci rezolv o problemă şi nu semnez moţiunea de cenzură. Dacă noi nu am fi ajuns la o înţelegere, dacă Pilonul II apărea în textul legii, atunci, da, semnam moţiunea de cenzură cu toate riscurile, în sensul că era doar o dezbatere parlamentară şi fără un rezultat concret, pentru că PNL nu ar fi semnat moţiunea de cenzură”, a explicat Kelemen Hunor. 
 
Liderul UDMR susţine că au fost parlamentari PNL care i-au cerut să semneze moţiunea. 
 
”Am avut şi noi semnale, a avut şi Cătălin Drulă. Unii liberali mi-au spus: ”Haideţi, semnaţi, că e bine să existe o moţiune de cenzură!”. Dar la întrebarea: ”Voi veţi vota moţiunea de cenzură?”, spuneau: ”Nu, că nu ne lasă să ieşim la vot„. Eu nu pot să împrumut curaj nimănui. În PNL există oameni nemulţumiţi, au existat astfel de mesaje subtile”, a conchis liderul UDMR.
 Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung a fost prezentată marţi în Parlament de către premierul Marcel Ciolacu, în vederea adoptării prin procedura asumării răspunderii Guvernului. În cazul în care în termen de 3 zile nu este depusă o moţiune de cenzură, legea se consideră adoptată. Opoziţia nu are numărul necesar de semnături pentru depunerea unei astfel de moţiuni, AUR având o iniţiativă în acest sens. USR şi Forţa Dreptei au contestat vineri legea la curtea Constituţională.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.