Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a comentat, vineri, retragerea distincţiei "Steaua României" a lui Laszlo Tokes de către preşedintele Klaus Iohannis, afirmând că aceasta a fost conferită pentru "faptele eroice" ale actualului europarlamentar din timpul Revoluţiei este "inadmisibil" să fie găsit un motiv pentru acest gest.
"Istoria noastră comună nu poate fi rescrisă. Lui Tőkés László i-a fost acordată distincţia de onoare <<Steaua României>>, pentru rolul pe care l-a avut în Revoluţia din Decembrie 1989. Consider că este inadmisibil să existe vreun motiv pentru care să îi fie retras acest merit", spune Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat al UDMR, remis vineri presei.
Liderul Uniunii spune că "faptele eroice" de la momentul Revoluţiei rămân neschimbate pentru societate şi după 26 de ani, astfel încât nu se pot găsi motive pentru retragerea distincţiei. "Istoria noastră comună nu poate fi rescrisă sau reformulată în acest fel. În consecinţă, nu sunt de acord cu retragerea ordinului de merit", mai spune Kelemen Hunor.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind retragerea Ordinului "Steaua României" europarlamentarului Laszlo Tokes, informează Administraţia Prezidenţială.
Klaus Iohannis a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că a luat act de deciziile instanţelor în procesul prin care Laszlo Tokes a contestat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului ”Steaua României”, de retragere a aceste dinstincţii politicianului de etnie maghiară.
”Chestiunea a ajuns pe masa mea şi trebuie să iau o decizie. Trebuie să ţinem seama de câteva lucruri: cel care acordă o distincţie vrea să recunoască un merit celui distins. Cel care primeşte distincţia trebuie să recunoască România şi Constituţia ei, trebuie să aprecieze valorile care stau la baza ei. Având în vedere toate aceste lucruri, am decis să retrag decoraţia domnului Laszlo Tokes”, a declarat preşedintele Iohannis.
Tokes a primit Ordinul Naţional "Steaua României", cea mai înaltă distincţie oferită de statul român, în grad de Cavaler, în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, printr-un decret al preşedintelui Traian Băsescu.
În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară ”Balvanyos” de la băile , din Covasna, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat apoi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". Participanţii la eveniment au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari".
Vicepreşedintele PSD Corina Creţu, în prezent comisar european, a solicitat public retragerea decoraţiei, iar fostul premier Victor Ponta a anunţat că va contrasemna decretul preşedintelui emis în acest sens.
Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional ”Steaua României” a luat, pe 20 noiembrie 2013, această decizie, cu cinci voturi ”pentru” şi o abţinere. Din consiliu făceau parte academicianul Ionel Haiduc, generalul Constantin Degeratu, medicul Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu, deţinători ai distincţiei.
Pe 20 iunie 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a respins lui Tokes contestaţia faţă de decizia consiliului de onoare de retragere a decoraţiei. Decizia CAB a fost reconfirmată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 25 februarie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...