Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că nu susţine renunţarea la Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) ci regândirea acestuia. „Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv. (...) Nu trebuie să mai vedem parcuri amenajate în mijlocul câmpului sau la marginea satului, în condiţiile în care localităţile respective nu sunt racordate nici la reţeaua de apă, nici la canalizare. Nu ne mai permitem să avem subdezvoltare şi risipă”, le-a spus, luni, Iohannis primarilor de comune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Sunteţi una dintre vocile reprezentative ale administraţiei româneşti. (...) Ştiu că există o serie întreagă de probleme care apasă greu pe umerii comunităţilor locale şi implicit pe umerii primarilor. Am susţinut în repetate rânduri că dezvoltarea comunităţilor locale nu poate fi realizată în absenţa fondurilor care (...) trebuie să aibă o alocare predictibilă. Exemplul ultimilor ani ne-a arătat ce rezultate dezastruoase se pot genera prin politici care nu ţin cont de aceste premise esenţiale. Bugete construite nerealist, ignorarea unor reguli elementare privind finanţele publice, subfinanţarea cronică a necesarului de investiţii, fonduri alocate după bunul plac al puternicilor zilei, toate aceste practici au blocat pur şi simplu dezvoltarea comunităţilor”, a afirmat Klaus Iohannis în discursul ţinut, luni după-amiază, la reuniunea Asociaţiei Comunelor din România.

El a spus că s-a încheiat „acea perioadă arcată de incompetenţă şi diletantism”. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Iohannis se arată convins că procesul de reformare va intra în line dreaptă „imediat ce vom avea o majoritate parlamentară care să reflecte voinţa cetăţenilor şi îmi doresc ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”.

Şeful statului spune că o prioritate este reconfigurarea marilor programe de investiţii în mediul rural şi a făcut referire la Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

„Banii investiţi eficient înseamnă totdeauna dezvoltare însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea spun răspicat: acest program trebuie regândit, nicidecum desfiinţat. Nu cred este nimeni în această sală care doreşte să mai asistăm la alocarea banilor pe criterii politice sau decontarea unor lucrări fictive sau prost realizate. Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv”, a afrirmat Iohannis.

Şeful statului a vorbit despre programul privind extinderea reţelelor de gaze anunţat de executivul în funcţie. El a spus că doar o treime din populaţia României e conectată la reţeaua de gaze, invocând şi numărul mic al românilor care au acces la canalizare şi apă curentă. 

„Mediul rural nu poate fi condamnat la sărăcie şi subdezvoltare. (...) Nu trebuie să mai vedem parcuri amenajate în mijlocul câmpului sau la marginea satului în condiţiile în care localităţile respective nu sunt racordate nici a reţeaua de apă, nici la canalizare nu ne mai permitem să avem subdezvoltare şi risipă”, le-a mai spus Iohannis primarilor de comune.

El a adăugat că accesarea fondurilor europene trebuie să fie o prioritate pentru fiecare administraţie din România.

Şeful statului a făcut referire şi la educaţie, sunând că elevii din mediul rural trebuie să aibă acces la educaţie la fel ca cei din oraşe.

„Să nu mai peticim ci să creăm programe concrete, gestionate riguros şi mai ales predictibil, prin care şcoala românească de la sat să ajungă şi ea în secolul XXI”, a spus Iohannis.

Acesta a vorbit despre eficientizarea administraţiei publice, spunând că este „absolut esenţial” ca transparenţa corectitudinea şi meritocraţia să guverneze administraţia pubică centrală şi locală iar serviciile oferite de aceasta să fie „la cel mai înalt nivel”.

„Satul românesc are un potenţial uriaş de dezvoltare, nu o spunem doar noi, o spun şi străinii care ne vizitează ţara. Nu ne lipsesc nici ideile, nici forţa. Ce ne lipseşte este un plan pe termen lung, o strategie clară pentru ca potenţialul rural să poată fi pus  valoarea mai bine li mai eficient. (...) Să punem punct acelor practici care perpetuează şi accentuează inegalităţile dintre mediul rural şi mediul urban. România normală nu este aceea în care unii cetăţeni au mai puţine şanse şi oportunităţi doar pentru că locuiesc la sat”, a mai spus şeful statului.

El i-a asigurat pe primar de itot sprijinul pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru modernizarea administraţiei locale de la sat
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.