Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, la ceremonia de învestire a noului ministru al Justiţiei, despre rediscutarea legilor justiţiei "aşa cum trebuia făcut de la început”, împreună cu profesioniştii din sistem. "Se închide o etapă, dacă pot să parafrazez, de tristă amintire deja, guvernele pesediste eşuate. Acum începe o guvernare care se va face numai în interesul românilor şi al României. (...) Eu îmi doresc foarte mult pentru România şi pentru români o justiţie dreaptă, o luptă anticorupţie eficientă", a spus Iohannis. El i-a mulţumit Anei Birchall pentru munca sa ca ministru al Justiţiei şi a spus că a constatat că aceasta s-a "implicat total” în rezolvarea problemelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Se închide o etapă, dacă pot să parafrazez, de tristă amintire deja, guvernele pesediste eşuate. Acum începe o guvernare care se va face numai în interesul românilor şi al României. (...) Eu îmi doresc foarte mult pentru România şi pentru români o justiţie dreaptă, o luptă anticorupţie eficientă, iar dvs, domnule ministru, aveţi sarcină dificilă: avem legile justiţiei care au fost masacrate de fosta majoritate toxică pesedistă din Parlament. Ele sunt în funcţiune, dar asta nu înseamnă că sunt perfecte. Trebuie reluată discuţia, trebuie reluată aşa cum trebuia făcută de la început, împreună cu profesioniştii din sistem, împreună cu forurile cu care suntem parteneri, cu GRECO, cu Comisia Europeană, împreună cu politicienii de bună credinţă, iar acolo unde se găseşte că modificările au fost bune să fie lăsate, iar acolo unde se găseşte că au fost eronate să fie corectate”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, marţi, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Justiţiei de către Cătălin Predoiu.
 
Klaus Iohannis a apreciat că "ar fi fost o reală catastrofă naţională" dacă ar fi continuat "asaltul pesedist asupra codurilor”.
 
Şeful statului a catalogat managementul Ministerului Public drept "o parte specială şi complicată” care revine noului ministru, în acest context arătând că este încredinţat că se vor găsi cele mai bune soluţii pentru conducerea acestui minister, care este acum asigurată interimar. 
 
Iohannis i-a spus noului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu că va avea şansa "de a repune în matca lor normală multe lucruri”, catalogându-l pe acesta drept "un adevărat profesionist”.
 
Şeful statului i-a mulţumit Anei Birchall pentru munca sa ca ministru al Justiţiei şi a spus că a constatat că aceasta s-a "implicat total” în rezolvarea problemelor.
 
"Au fost situaţii critice în care dvs., ca ministru al Justiţiei, aţi fost în contrasens cu conducerea Guvernului şi a partidului care a dat acel guvern eşuat şi să ştiţi că am apreciat de fiecare dată această postură pe care aţi avut-o, o postură pentru sistemul de justiţie, pentru independenţa justiţiei şi nu pentru nişte politruci care au încercat să subjuge sistemul românesc de justiţie”, i-a spus preşedintele Klaus Iohannis Anei Birchall. 
 
La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat că "asaltul puterii politice a asupra justiţiei a încetat", promiţând că "toată acţiunea guvernamentală va fi orientată pentru a asigura independenţa justiţiei”.
 
Premierul a subliniat că unul dintre obiectivele Guvernului este ridicarea MCV, lucru "care nu se poate realiza decât punând în practică recomandările experţilor europeni şi ţinând cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia şi GRECO cu privire la justiţia din România”. 
 
Noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, la rândul său, că este "conştient de aşteptările pe care cetăţenii le au de la noi, de la Ministerul Justiţiei”. 
 
El a spus că trebuie să existe "conştiinţa faptului că nu există justiţie de dragul justiţiei, se face justiţie pentru cetăţeni".
 
Ana Birchall, care a asigurat conducerea Ministerului Justiţiei în ultimele şase luni, a acuzat din nou presiunile care s-ar fi făcut asupra instituţiei. 
 
"Astăzi plec cu fruntea sus. Am gestionat cu conştiinţa faptului că am acţionat totdeauna cu onestitate şi cu bună credinţă" a afirmat Birchall.
 
Aceasta a spus că au fost şase luni "intense”, în care a simţit că Ministerul Justiţiei a fost sub asediu, fiind ţinta "diverselor interese".
 
"Singurul interes care ne-a călăuzit a fost recâştigarea încrederii românilor în actul de justiţie, în domnia legii, pentru că un obiectiv important pe care ni l-am propus a fost recâştigarea încrederii românilor în actul de justiţie”, a spus ea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.