Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, într-o dezbatere organizată la Suceava, că administraţia publică locală trebuie reformată, iar descentralizarea este necesară, el criticând faptul că de mulţi ani se vorbeşte despre aceste procese, s-au făcut numeroase propuneri care au rămas în sertare, iar de multe ori deciziile au fost blocate de orgolii. Preşedintele a subliniat că fără descentralizare nu va exista dezvoltare şi şi-a exprimat speranţa că nu vom asista iarăşi la un nou început fără nicio finalitate şi, mai ales,că nu vor fi făcute aceleaşi greşeli, pentru că ”politica celui mai puternic” pur şi simplu nu mai merge.
Menţionând că administraţia publică locală trebuie reformată, preşedintele a afirmat că în ultimii ani s-a încercat identificarea unor soluţii care, de cele mai multe ori, fie au fost abandonate, fie aplicate parţial.
”S-a vorbit mult despre regionalizare, despre descentralizare, despre deconcentrarea instituţiilor publice. Rezultatele eforturilor de transformare a administraţiei publice locale s-au materializat în numeroase propuneri de legi, modificări peste modificări, decizii luate azi şi anulate mâine, planuri şi strategii care au încăput cu greu în sertarele instituţiilor de la Bucureşti, iar astăzi sunt tot acolo, probabil neatinse”, a arătat Klaus Iohannis.
Şeful statului a adăugat că, aşa cum era de aşteptat, cu o astfel de abordare nu s-a obţinut mare lucru. El a spus că una dintre cauze este succesiunea rapidă a guvernanţilor care, ajunşi la putere, s-au grăbit, chipurile, să reformeze, dar odată plecaţi de la Palatul Victoria, au venit alţii în loc, şi această tristă poveste a tot continuat.
”Acum câţiva ani s-a pornit cu mult avânt ceea ce s-a numit regionalizarea şi decentralizarea, ba chiar s-a vorbit despre o reorganizare administrativ-teritorială. Ce s-a ales din toată această dezbaterea ştim: mai nimic. Viziunea simplificatoare a unora dintre cei implicaţi şi, mai ales, înţelegerea greşită că regionalizarea şi descentralizarea nu sunt altceva decât împărţirea influenţelor politice au condus la acest eşec previzibil. Dacă vă amintiţi bine, subiectele principale, care au şi blocat dezbaterea, au fost numărul regiunilor, alegerea structurilor de conducere regionale şi plasarea capitalelor de regiune. Cu alte cuvinte, politica celui mai tare, o luptă de orgolii şi de interese de multe ori mărunte, o confruntare despre cine şi cum îşi adjudecă beneficiile politice”, a subliniat preşedintele.
Precizând că, de câteva luni, nu surprinzător, auzim din nou că ar exista intenţia unei asemenea reforme, Klaus Iohannis a afirmat că nici astăzi nu avem o analiză realistă asupra nevoilor şi consecinţelor descentralizării în România.
”O parte dintre iniţiativele recente au născut controverse şi, tocmai de aceea, sper ca guvernanţii să se folosească cu înţelepciune de învăţămintele trecutului şi să nu introducă o discriminare între autorităţile publice locale. Însă o spun apăsat: fără descentralizare nu va exista dezvoltare. De aceea, sper că nu vom asista iarăşi la un nou început fără nici o finalitate şi, mai ales, sper că nu vor fi făcute aceleaşi greşeli, pentru că «politica celui mai puternic» pur şi simplu nu mai merge”, a atras atenţia şeful statului.
El a spus că la centru nu se văd întotdeauna problemele din judeţe şi nici impactul nu se resimte la fel.
Iohannis a explicat că regionalizarea şi decentralizarea reprezintă un amplu proces de transfer structural de servicii publice, competenţe, fonduri publice din subordinea autorităţilor centrale către cele locale. El a adăugat că obiectivul principal este reducerea decalajelor de dezvoltare şi un efect de antrenare a întregii economii.
”Din păcate, tocmai pentru că nu am făcut aceste lucruri la timp, în ciuda creşterii bugetelor şi a investiţiilor locale, acestea nu au reuşit, în cele mai multe cazuri, să dea naştere unor oportunităţi economice reale, permanente, cu efect de antrenare asupra întregii economii în plan regional”, a adăugat preşedintele.
Klaus Iohannis a atras atenţia că ”reforma administrativă nu trebuie să fie o sarcină a fiecărui guvern nou format de a reorganiza ceva cu orice preţ, trebuie, nu trebuie”. ”Dimpotrivă, guvernele succesoare sunt obligate să continue reforma începută de predecesorii lor sub aspectul modernizării administraţiei publice”, a spus el.
”Dar acest proiect naţional extrem de important nu poate fi realizat decât prin implicarea activă a fiecăruia dintre dumneavoastră. Nu un partid, nu un om, nu o guvernare, cum încearcă unii să ne convingă, ci întreaga administraţie trebuie implicată în tot acest efort colectiv. Cu cât aceste lucruri se fac în grupuri mai restrânse, cu atât erorile şi nereuşitele vor fi mai pronunţate şi mai grave pentru comunităţile locale. Descentralizarea şi modernizarea administraţiei nu se pot face împotriva cuiva, ci pentru a îmbunătăţi sistemul, cum nu pot fi făcute împotriva cuiva, ţin să vă anunţ, că nu pot fi făcute nici pentru cineva. Doar prin consens pot fi găsite cele mai bune soluţii. Aşadar, vă încurajez să vă asumaţi responsabilitatea de a participa cu soluţii la această dezbatere. Nu lăsaţi pe alţii să decidă în locul dumneavoastră, întrucât de dumneavoastră depinde viaţa cetăţenilor din comunităţile pe care le reprezentaţi”, le-a spus preşedintele participanţilor la dezbaterea de la Suceava.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.