Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este adeptul integrării Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană, într-o conferinţă de presă susţinută cu omologul său din Muntenegru Jakov Milatović, iar acesta i-a prezentat ambiţia Muntenegrului de a deveni membru cu drepturi depline al UE în 2028.
„Noi suntem de multă vreme susţinători ai Muntenegrului când vine vorba despre integrarea europeană. I-am sprijinit, îi sprijinim şi, după schimbul de idei de astăzi, sprijinul nostru va deveni şi mai consistent, dar sper că nu este un secret pentru nimeni că eu sunt un adept al integrării Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană. După părerea mea, procesul durează deja de prea multă vreme, trebuie accelerat şi trebuie făcut pasul hotărâtor de integrare al tuturor statelor din Balcanii de Vest care vor să fie în Uniune, cum este obligatoriu să mergem cu paşi şi în ce priveşte Moldova şi Ucraina înspre integrarea europeană. Am discutat pe larg cu domnul preşedinte aceste chestiuni şi mi-a prezentat ambiţia de a face pasul decisiv în 2028. Personal, cred că, dacă toată lumea se străduieşte, este un obiectiv realizabil. Sprijinul meu îl veţi avea clar în această privinţă”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă sprijiniă Muntenegru spre calea europeană şi dacă, în opinia sa Muntenegru are şansă reală ca în 2028 să devină membru deplin al UE, într-o conferinţă de presă susţinută, marţi la Cotroceni, împreună cu omologul său Jakov Milatović.
Chestionat despre faptul că există un potenţial important pentru colaborarea economică bilaterală şi care este sectorul pentru care vedeţi o şansă mai mare, şeful statului a răspuns: „În ce priveşte colaborarea sectorială, cred că sunt multe zone unde putem să facem mult mai mult împreună”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Sigur, primul ar fi turismul, fiindcă mulţi români deja acum merg în Muntenegru pentru concedii, dar sunt şi zone care sunt foarte importante pentru noi toţi, cum ar fi energie, în special regenerabile, dar şi agricultură. Este important în domeniul afacerilor interne să avem o colaborare foarte strânsă şi foarte bună, dar sunt şi zone care ţin de cultură, unde avem foarte multe lucruri în comun. Deci, iată, câte şi mai câte sectoare unde putem să facem mai mult împreună”, a completat Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.