Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor Nicuşor Halici a declarat că motivuvl pentru care a fost adoptat raport de admitere pentru ridicarea imunităţii deputatului Nicolae Bănicioiu are legătură cu ceea ce au scris procurorii în referatul prin care e solicitată începerea urmăririi penale şi cu faptul că PSD, în ultimul an şi jumătate a spus că nu va mai pune piedici niciunei instituţii publice în exercitarea atribuţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Faptul că acolo sunt specificate elemenete care duc în zona de infracţiune. Nu am analizat să vedem dacă îndeplinesc sau nu sau există acel cumul constitutiv al infracţiunii intrinseci, dar din solciitarea şi referatul PICCJ asunat de un procuror sef carl sub semnătură că nu putem pune la îndoială dacă ceea ce a spus este veridic sau nu. Are legătură cu ceea ce a specificat procurorul în referat şi mai are legătură cu ceea ce a spus PSD, în ultimul an şi jumătate, că noi nu vom mai pune piedică niciunei instituţii ale statului să îşi îndeplinească atribuţiile”, a afirmat Nicuşor Halici vineri la Parlament. 

Chestionat dacă înainte de acest an şi jumătate PSD a pus piedici procurorilor, Halici a răspuns: „Eu nu am cunoştinţă de aşa ceva, ideea este că noi am spus că nu vom pune piedică instituţiilor să îşi exercite atribuţiile”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Domnul Bănicioiu a susţinut că nu are nimic de ascuns în faţa instanţei şi Parchetului şi nu se consideră vinovat de ceea ce a fost identificat în dosarul deschis in rem”, a completat Halici.

Întrebat dacă procedura parlamentară a mers mai repede ca în alte cazuri pentru că vine campania electorală pentru alegerile parlamentare, în contextul în care în alte situaţii, cum ar fi şi cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, Parlamentul a tergiversat procedurile, Nicuşor Halici a replicat: „Domnul Tăriceanu e senator. Nu pot să mă pronunţ în ceea ce priveşte activitatea altei comisii. La comisia juridică nu au stat niciodată peste termenul dat de Biroul permanent, astfel de solicitări”.

Chestionat dacă a fost un deputat PSD care a luat apărarea lui Nicolae Bănicioiu în Comisia juridică şi a pus sub semnul întrebării probatoriul procurorilor, Halici a spus: „Nu pot să vă dau mai multe amănunte cu privire cu faptul că un coleg din PSD a avut o atitudine sau alta”. 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat vineri raport de admitere pentru ridicarea imunităţii deputatului Nicolae Bănicioiu şi încuviinţarea solicitării DNA de începere a urmăririi penale. Au fost 19 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi zero voturi nule. Liberalii au votat la vedere pentru ridicarea imunităţii lui Bănicioiu. Camera Deputaţilor va avea plen marţi, de la ora 11.00, pentru a vota raportul Comisiei juridice. Votul deputaţilor va fi secret cu bile.

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, suspectat de DNA de trafic de influenţă şi luare de mită, consideră acuzaţiile vehiculate în presă false şi afirmă că doreşte să aibă acces la dosar cât de repede. El precizează că, dată fiind situaţia, a decis că nu va mai candida pentru un mandat parlamentar, în prezent el fiind deputat.

Procurorii cer Parlamentului încuviinţarea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu, suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită, pe vremea când era ministru. DNA a trimis 182 de volume la Camera Deputaţilor.

Potrivit procurorilor, „în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi ar fi primit direct, de la unul dintre aceştia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra ministrului Sănătăţii şi a funcţionarilor publici din cadrul acestei instituţii şi că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu”.

„Ulterior, aceeaşi persoană ar fi  primit de la aceiaşi oameni de afaceri,  prin intermediul unui complice, suspect în cauză,  suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuţiilor de ministru, funcţie deţinută în perioada 05.03.2014-17.11.2015”, a mai transmis DNA.

Fostul ministru al Tineretului şi fost ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu este la al patrulea mandat de deputat, fiind ales de fiecare dată pe listele PSD. Din mai 2018, acesta a trecut la Pro România, partid condus de Victor Ponta. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.