Guvernul Orban discută, în şedinţa de miercuri, Legea bugetului de stat şi Legea asigurărilor sociale, proiecte pe care urmează să-şi angajeze răspunderea.
Şedinţa de Guvern este programată la ora 10.00, dar pe ordinea de zi anunţată nu se regăseşte poiectul de buget.
Cu toate acestea, ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat, marţi seară, la Digi 24, că în cursul zilei de miercuri prezintă în Guvern proiectul de buget.
"Decizia pentru asumarea răspunderii sau dezbatere va fi o decizie pe care o vom lua după ce vom discuta şi cu partenerii politici din Coaliţie şi vedem ce susţinere avem în Parlament. Dar, aşa cum arată lucrurile şi responsabilitatea clasei politice din Parlamentul României, există un risc foarte mare ca atunci când mergem cu bugetul în Parlament să ieşim cu el cu deficit de 6-7-8%", a declarat Cîţu.
La rândul său, vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, tot marţi seară, că Guvernul va discuta în şedinţa de miercuri Legea bugetului de stat, Legea asigurărilor sociale şi OUG 114, proiecte pe care urmează să-şi angajeze răspunderea.
”Acest demers al PSD este de şicanare şi constituie un argument în plus, la care noi nu doream neapărat să ajungem, şi anume de a angaja răspunderea pe bugetul de stat. Am decis să mergem pe această variantă, tocmai pentru că s-a dovedit că, în Parlament, există lipsa de responsabilitate şi de angajament a celor din PSD şi din nefericire şi o lipsă de mobilizare la maximum a partidelor care susţin în moentul de faţă Guvernul”, a declarat, marţi seară, vicepremierul Raluca Turcan, la Realitatea Plus.
Întrebată care va fi calendarul asumării, Raluca Turcan a spus: ”Calendarul exact va conduce, sper eu, să avem un buget pe anul 2020 până la finalul anului. Săptămîna aceasta facem şedinţă de Guvern, mâine, să angajăm răspunderea, după care vom solicita Parlamentului să convoace Plenul reunit pentru prezentare. Aşa dorim, luni, pe 23, să prezentăm în Palrament proiectul de buget şi proiectul asigurărilor sociale şi, de asemenea, OUG 114. Practic, ne angajăm răspunderea pe mai multe proiecte de lege”.
Luni seară, şi premierul Ludovic Orban a afirmat că, în proporţie de 75%, se va alege varianta asumării răspunderii.
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că este de acord cu asumarea răspunderii, care i se pare ”fezabilă”.
Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.