Executivul are pe ordinea de zi a şedinţei de vineri de la ora 20.00, o hotărâre care prevede acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru a sprijini familiile victimelor incendiului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, produs pe 14 noiembrie. De asemenea, Guvernul urmează să aprobe şi Strategia de vaccinare anti-COVID-19, potrivit afirmaţiilor de miercuri ale preşedintelui Klaus Iohannis. Strategia va fi şi pe ordinea de zi a şedinţei CSAT din 3 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Pentru sprijinirea familiilor aparţinătoare victimelor incendiului produs la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, în data de 14 noiembrie 2020, se aprobă acordarea de ajutoare de urgenţă, în limita sumei de 100.000 lei, din creditele bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru anul 2020. Ajutoarele de urgenţă se acordă familiilor ai căror membri au decedat sau au fost răniţi în incendiu, indiferent de veniturile acestora, în cuantum de 5.000 lei pentru fiecare persoană decedată ori rănită. Ajutorul se plăteşte soţului/soţiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării, în cazul persoanelor decedate, sau, după caz, declaraţie pe propria răspundere că se ocupă de îngrijirea persoanei rănite”, conform proiectului de hotărâre înscris pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Executivului. 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că a fost luată decizia ca mai întâi să fie discutată Strategia în şedinţa Guvernului, care probabil va avea lor vinerea aceasta, iar apoi să fie dezbătută în CSAT.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„După ce se aprobă strategia în Guvern, ea va fi făcută publică. Va rămâne o perioadă în care cei de la Ministerul Sănătăţii, care vor fi iniţiatori, vor explica despre ce este strategia, cum este gândită. După ce va fi dezbătută şi probabil asumată în CSAT, voi mai face şi eu nişte referiri, vor exista conferinţe de presă şi aşa mai departe”, a explicat preşedintele Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Cotroceni.

Şeful statului a convocat şeedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru joi 3 decembrie, de la ora 15.00 la Palatul Cotroceni, prin sistem de videoconferinţă, transmite Administraţia Prezidenţială.

Pe ordinea de zi apare şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 4/2009 privind reglementarea unor măsuri în domeniul bugetar.

Actul normativ creează "cadrul legal de natură bugetară, prin care să se asigure cheltuielile decurgând din plata sancţiunilor pecuniare aplicate statului român prin deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Curtea) în cadrul acţiunilor de infringement, prin modificarea şi completarea OUG 4/2009 privind reglementarea unor măsuri în domeniul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea 215/2009, cu modificările ulterioare, respectiv acoperirea acestor cheltuieli de către Ministerul Finanţelor Publice, din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat", arată nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Potrivit sursei citate, plata sancţiunilor pecuniare aplicate statului român de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene se efectuează în baza hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, transmise Ministerului Finanţelor Publice de către Ministerul Afacerilor Externe în forma comunicată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

O altă OUG luată în discuţie vineri de către Guvern modifică ordonanţa de urgenţă 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.

Proiectul de act normativ vizează „majorarea pragului maxim de venituri până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, energie electrică şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, de la 1,5 ISR (750 de lei) la 1,6 ISR (800 de lei)”.

„Întrucât, prin majorarea veniturilor persoanelor vârstnice începând cu data de 1 septembrie 2020, ca urmare a creşterii valorii punctului de pensie cu 177 lei, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei, o parte dintre persoanele vârstnice nu mai beneficiază de dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, beneficii sociale pentru care plafonul maxim al veniturilor până la care se acordă fiind de 750 lei în cazul persoanelor care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale, energie electrică sau lemne, cărbuni, combustibili petrolieri şi cu puţin peste plafonul de 786 lei pentru persoanele care utilizează pentru încălzirea lobuinţei energie termică în sistem centralizat. În această situaţie, prin suportarea integrală a cheltuielilor legate de încălzirea locuinţei veniturile persoanelor vârstnice nu ar mai putea asigura necesarul de trai pe această perioadă”, arată documentul.

Executivul mai are pe ordinea de zi un proiect de lege care modifică Legea 270/2015 privind Statutul rezerviştlor voluntari.

„Rezerviştii voluntari, în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, sunt menţinuţi în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi în sistemul asigurărilor de şomaj, beneficiază lunar de o indemnizaţie, în cuantum de 30 % din suma reprezentând solda de funcţie în care sunt încadraţi, conform contractului încheiat, la care se adaugă solda gradului deţinut. În această perioadă, rezerviştii voluntari sunt contribuabili ai sistemului de asigurări sociale, iar remuneraţia lunară este venit supus impozitului pe venit şi bază de calcul al contribuţiilor sociale, datorate potrivit legii”, conform documentului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.