Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii vor vota „pentru” iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, dacă va ajunge la vot miercuri, chiar dacă nu are raport proiectul din cauza PSD. Cu toate acestea, ea a făcut apel la orice senator pentru a nu gira acţiunile antidemocratice ale social-democraţilor şi să nu participe fizic la plenul „prin care se doreşte refacerea majorităţii PSD în forurile de decizie ale Senatului, lucru care se va traduce în sabotarea zilnică a Guvernului, în demersuri de un populism deşănţat şi aruncarea în aer a stabilităţii financiare”.
„Astăzi (miercuri - n.r.), în Senat nu cauţionăm încercarea disperată a PSD de a anula organizarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie. România nu-şi permite să rămână cu acest Parlament în funcţie, un Parlament expirat, care din 21 decembrie va avea atribuţiile restrânse. Suntem într-o situaţie de criză în care avem nevoie de o perspectivă politică stabilă, nu este admisibil să aruncăm România într-o zonă de incertitudine. Aşa cum am procedat şi până acum, vom boicota şedinţa de plen a Senatului, întrucât nu vrem să dăm posibilitatea PSD de a obţine anularea alegerilor parlamentare din 6 decembrie”, a scris Alina Gorghiu miercuri pe Facebook.
Senatoarea PNL a adăugat că liberalii au susţinut mereu iniţiativa „Fără penali” şi dacă va ajunge la vot va fi dat un vot „pentru” de către PNL.
„În cazul în care va ajunge la vot iniţiativa de revizuire a Constituţiei, deşi nu are raport din cauza PSD, atunci vom da un vot „pentru” această iniţiativă. De altfel, este o iniţiativă pe care Partidul Naţional Liberal a susţinut-o, inclusiv prin semnarea împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi celelalte partide a Acordului Naţional care presupune implementarea referendumului din 2019, precum şi a criteriilor de integritate pentru ocuparea funcţiilor publice”, a completat Gorghiu.
Aceasta a făcut apel la orice senator să nu participe fizic în plenul de miercuri al Senatului, pentru a nu gira acţiunile nedemocratice ale PSD.
„Fac apel la orice senator, însă, să nu gireze acţiunile antidemocratice ale PSD şi să nu participe la acest plen fizic, prin care se doreşte refacerea majorităţii PSD în forurile de decizie ale Senatului, lucru care se va traduce în sabotarea zilnică a guvernului, în demersuri de un populism deşănţat şi aruncarea în aer a stabilităţii financiare”, a concluzionat Alina Gorghiu.
Preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a anunţat că decizia în şedinţa comitetului liderilor grupurilor parlamentare a fost ca iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” să poată fi votată şi fără să existe un raport de la comisia juridică. El a adăugat că pentru a fi aprobat, proiectul trebuie să primească 90 de voturi în plen, iar apoi merge la Curtea Constituţională care are termen cinci zile de pentru a examina conformitatea cu Legea fundamentală, iar referendumul poate fi organizat în ultima duminică a celor 30 de zile prevăzute de Legea referendumului.
Senatul are înscrisă pe ordinea de zi a plenului de miercuri, care va începe la ora 14.00, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, sub rezerva primirii raportului pe acest proiect, conform site-ului instituţiei.
Comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat marţi un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcţii publice”. Totuşi, raportul a fost dat fără a fi unul comun cu cei din Comisia juridică.
Pe 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.
Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.