Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan (PNL), a afirmat, luni seară, că, deşi unele lucruri sunt realizate de PNL, acestea sunt trecute cu vederea în actualul context politic. Ea a declarat că, atunci când a ocupat funcţia de ministru al Muncii, nu s-a putut face o recalculare a tuturor pensiilor, deoarece dosarele de pensii erau cu şină, nu digitalizate, aşa cum sunt acum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Situaţia este profund debalansată şi, din nefericire, chiar şi acolo unde sunt nişte lucruri vădit făcute de PNL riscă fie să fie trecute cu vederea, fie să fie transformate.  Ca fost ministru al Muncii, nu pot să nu mă gândesc de fiecare dată la subiectul pensii. Pe partea de pensii în România, oricât de politician ai fi, nu poţi să ignori consistenţa prezenţei PNL în măsurile de reformă”, a declarat Raluca Turcan, luni seară, la Antena 3.

Raluca Turcan a mai spus că, în 2005, când a ocupat funcţia de ministru al Muncii, subiectul pensii nu exista în PNRR.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”În momentul în care am ajuns ministru al Muncii, subiectul pensii nu exista în PNRR, nu era prevăzut ca o reformă aşteptată de 30 şi ceva de ani. (...) Şi atunci, gândiţi-vă că în anul 2005 s-a încercat o recalculare a pensiilor şi din 2005 până în 2007 s-au recalculat vreo 1,5 milioane de pensii. De ce? Pentru că dosarele erau în format cu şină. Vă daţi seama cum ar fi fost la aproape 5 milioane de pensii să faci o recalculare pe dosar cu şină. Deci, acum putem să facem simultan recalcularea odată cu schimbarea legii, pentru că dosarele sunt digitizate. Măsură introdusă de PNL, de mine. în PNRR. Am inclus în PNRR obligaţia de reformă, ca, indiferent cum se numeşte ministrul muncii, indiferent cine-i premier, indiferent de cât de greu şi poate ce priorităţi mai sunt, să ai obligaţia să faci această reformă şi să corectezi o problemă care îi doare pe toţi pensionarii”, a mai declarat Raluca Turcan.

De asemenea, Raluca Turcan s-a referit şi la procentul de 9,4% trecut în PNRR privind pensiile.

”Acel 9,4 a fost o gogoriţă impusă de ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme, membru USR, fără consultarea mea, fără ştiinţa aparatului din Ministerul Muncii, în condiţiile în care procentul pe care noi îl dădeam pentru sustenabilitatea pensiilor era cu totul şi cu totul diferit. Am aflat în conferinţă de presă de la ministrul Fondurilor (…) toată negocierea cu Comisia Europeană a fost secretizată de Ministerul Fondurilor Europene la acea vreme. Asta vă spun în calitate de fost ministru al Muncii şi deţinător de măsuri pe PNRR. (...) Dacă miniştrii care s-au succedat după mandatul meu ar fi insistat ca în casele de pensii şi în spaţiul public, în loc să alerge după cai verzi pe pereţi, ar fi insistat, acum nu s-ar mai fi bulucit pensionarii la casele de pensii să obţină adeverinţe”, a precizat Raluca Turcan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.