Acordarea finanţării învăţământului special în şcolile particulare, instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a Lecturii, sau instituirea zilei de 11 aprilie ca Ziua educaţiei financiare, dar şi burse pentru studenţii români din străinătate sunt câteva din proiectele iniţiate de senatoarea Monica Anisie şi intrate în vigoare, după adoptarea lor în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Educaţia este unul dintre cei mai importanţi factori de dezvoltare pentru România. Chiar dacă în urmă cu ani de zile acest domeniu a fost marginalizat, există semne puternice că lucrurile sunt pe cale să se schimbe radical”, arată senatoarea Monica Anisie. O serie de iniţiative legislative din sectorul educaţiei au fost deja promulgate, potrivit raportului de activitate al parlamentarului Monica Anisie.

”Nu mai puţin de 43 (din 106 de acte normative) de proiecte legislative iniţiate de Monica Anisie au ajuns să fie adoptate de Parlament şi, ulterior, promulgate de preşedintele României. Printre acestea se numără legea nr. 321/2021 prin care au fost incluse în categoria personalului didactic auxiliar din cadrul inspectoratelor şcolare a funcţiilor de auditor, consilier juridic, consilier şi referent, ca o recunoaştere a nevoii şi a rolului acestor funcţii pentru procesele de management din sistemul de învăţământ preuniversitar”, precizează comunicatul.

Un alt proiect iniţiat de Monica Anisie s-a concretizat în legea nr. 279/2021 privind instituirea zilei de 19 iulie drept Ziua naţională a înotului, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării înotului pentru sănătatea oamenilor. De asemenea, a fost promulgată şi legea nr. 224/2022 pentru recunoaşterea şi acordarea finanţării învăţământului special din unităţile de învăţământ particular acreditate, dar şi legea nr. 21/2022 privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii. ”Aceasta deja a produs efecte, fiind numeroase exemple de implicare a autorităţilor, a comunităţilor, a mediului de afaceri şi a celui asociativ în evenimente menite să încurajeze lectura”, arată comunicatul.

O altă lege extrem de importantă pentru educaţia din România, iniţiată de Monica Anisie, este legea nr. 167/2022 prin care s-au acordat studenţilor din străinătate de origine etnică română care învaţă în România, fie ei la studii de licenţă, master, doctorat sau în an pregătitor, burse în cuantum minim egal cu valoarea burselor sociale acordate studenţilor români, pe durata întregului an calendaristic.

”Şi pentru că tot se vorbeşte foarte mult în România despre educaţia financiară, a fost promulgată legea nr. 83/2022 pentru instituirea zilei de 11 aprilie ca Ziua educaţiei financiare – un proiect de lege iniţiat de Monica Anisie, cu scopul creşterii incluziunii financiare, extrem de importantă pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor”, precizează comunicatul.

Fost ministru al Educaţiei, Monica Anisie este, din anul 2020, senator ales în circumscripţia electorală nr. 42 din Bucureşti şi Preşedinta Comisiei pentru învăţământ din Senat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.