Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a comentat, marţi, modificările aduse de Senat OUG privind DGPI, prin care CSAT este eliminat din procesul de numire a noului şef al instituţiei, afirmând că demersul are o "miză politică", limitând atribuţiile preşedintelui într-un domeniu în care Constituţia îi oferă prerogative, fiind vorba despre afectarea "sănătăţii" statului de drept din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Este un demers cu o miză politică, o nouă acţiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuţiilor preşedintelui. Am văzut acelaşi tip de acţiune în cazul ANCOM şi am discutat la momentul respectiv despre acea Ordonanţă de Urgenţă şi urgenţa nu a putut fi justificată în niciun fel. Prin votul de ieri de la Senat, practic, această conducere a DGPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără avizul CSAT, implicit al preşedintelui. Vorbim totuşi despre o autoritate care are un rol important în ceea ce priveşte apărarea ţării şi securitatea naţională", a spus Dobrovolschi, întrebată despre decizia Senatului de luni.

Ea a atras atenţia că, potrivit Constituţiei, preşedintele este comandantul forţelor armatelor şi este "foarte important" ca orice instituţie care face parte din acest cadru să aibă şi prezenţa preşedintelui în procesul decizional.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Care este raţiunea eliminării CSAT din această procedură? Nu putem să ne gândim decât la o miză politică, pentru că din punctul de de vedere al modului în care ar trebui să funcţioneze statul de drept descoperim că este problematic. Cu alte cuvinte sunt influenţe negative în ceea ce priveşte arhirectura statului, arhitectura constituţională, întrucât vorbim despre o instituţie care până la urmă face parte din această structură a securităţii naţionale", a mai spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Dobrovolschi a afirmat că aceste acţiuni sunt "îngrijorătoare" pentru "sănătatea statului de drept", mai ales după acţiuni similare în cazul ANCOM.

"Este grav şi îngrijorător modul în care se acţionează şi vedem că este deja o practică pe care această conducere, de fapt acest Guvern, o aplică în mai multe contexte. (...) Este cu totul special faptul că vorbim despre CSAT. CSAT este o instituţie care ar trebui să-şi dea avizul pe un astfel de subiect. Mai mult decât atât, prezenţa preşedintelui în procesul decizional când vorbim despre o astfel de instituţie cu rol fundamental cum este DGPI, cum este ANCOM, înseamnă o echilibrare a raportului de forţe în stat şi în acelaşi timp şi o garanţie că nu se ajunge la derapaje politice, la pierderea echilibrului politic", a mai spus ea.

Întrebată dacă se ia în calcul o sesizare la Curtea Constituţională, dacă legea va trece de Parlament în această formă, Dobrovolschi a spus că nu doreşte să "anticipeze", urmând să se aştepte toţi paşii procedurali.

Senatul a adoptat luni cu majoritate de voturi, în calitate de cameră decizională, Ordonanţa de Urgenţă 76/2016 prin care guvernul Cioloş a înfiinţat Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), eliminând din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al instituţiei de a fi militar precum şi pe aceea ca el să fie numit în funcţie cu avizul CSAT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.