Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Vasile Dîncu a anunţat că partidul din care face parte solicită premierul Ludovic Orban demiterea ministrului Educaţiei Monica Anisie, pentru că nu a gestionat bine măsurile pentru începerea anului şcolar şi pentru că însăşi ea a recunoscut cu sinceritate că „nu mai înţelege nimic din ce se întâmplă în jurul ei”.
„Nu sunt absurd ca să îi cer doamnei ministru Monica Anisie să înţeleagă complexitatea sistemului. Sunt profesor şi eu ca şi dânsa şi nici nu îmi place să comentez asupra unor greşeli pe care le face. Probabil că toată lumea poate să greşească, însă este cazul, după părerea mea, nu să demisioneze, cum cerea un partener al partidului care se află la guvernare, ci este vorba de o demitere pur şi simplu. Doamna Anisie a spus, cu sinceritate, că nu mai înţelege nimic din ce se întâmplă în jurul ei”, a declarat Vasile Dîncu, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul PSD din Kiseleff.
Acesta a adăugat că pregătirile pentru începutul anului şcolar au demarat mult prea târziu, au fost făcute pe fugă şi le-a lipsit coordonarea şi viziunea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Din cele 250.000 tablete promise pentru copiii vulnerabili au fost achiziţionate doar 30%. Nevoia însă este de 900.000. În momentul de faţă sunt copii cărora le este refuzat accesul la educaţie tocmai într-o ţară în care 44% dintre elevi sunt analfabeţi funcţionali. Noi nu investim în educaţie, în acest moment eforturile sunt doar de a ţine în viaţă un sistem. Lipsa de coerenţă în comunicare a celor care conduc educaţia, în această perioadă, creează părinţilor un acut sentiment de incertitudine şi de nesiguranţă. La 15 zile înainte de începerea şcolii am aflat, de la televizor, din partea Prim- Ministrului, că Guvernul va achiziţiona 70.000 – 80.000 de tablete în sistem centralizat, iar restul pot fi cumpărate direct de şcoli sau de primării, banii urmând să le fie rambursaţi. Dar şcolile şi primăriile sărace nu au banii pentru a face achiziţia nici cu promisiunea fermă că îşi vor recupera banii. Chiar dacă guvernanţii au încercat să dea vina pe PSD justificându-şi propria neputinţă, am înţeles despre ce este vorba: se pregăteşte un alt furt al PNL, marcat de corupţie în vremuri de pandemie”, a explicat Dîncu.
Întrebări pentru ministrul Monica Anisie
Vasile Dîncu a avut şi patru întrebări pentru ministrul Monica Anisie şi anume care este planul Guvernului pentru testarea profesorilor şi cum va fi asigurată şcoala online.
„De ce se prezintă online-streemingul ca fiind şcoală online? Atâta vreme cât jumătate de clasă sunt doar spectatori la ore nu putem vorbi de şcoală online (pentru că ei nu interacţionează cu profesorul şi colegii deloc). Cum de se prezintă că un laptop şi o cameră web pot asigura accesul la şcoala online în condiţiile în care profesorul şi copiii nu au lavalieră?”, a completat Dîncu.
De asemenea, preşedintele Consiliului Naţional al PSD a întrebat-o pe Monica Anisie ce măsuri au fost luate pentru mărirea normelor personalului auxiliar şi din ce bani vor fi plătăţi, în condiţiile nevoii de a asigura o atenţie sporită igienei şi curăţeniei.
El a mai întrebat-o pe Asniei ce soluţii are Executivul pentru cadrele didactice şi personalul auxiliar din categoriile cu risc ridicat în faţa virusului şi cine îşi asumă răspunderea pentru cei care pierd lupta cu SARS-CoV-2.
„Potrivit raportului TALIS, din 2018, 26% dintre cadrele didactice de la gimnaziu din România au peste 50 de ani. Potrivit unui punct de vedere al Societăţii Române de Medicina Muncii, pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, riscul potenţial de infectare cu virusul SARS-CoV2 creşte odată cu deplasarea spre şi de la locul de muncă în mijloacele de transport în comun aglomerate, precum şi prin activităţi de predare faţă-în faţă, la clasă. (…) Se recomandă ca, până la începutul anului şcolar, în condiţiile epidemiologice actuale, tot personalul didactic şi didactic auxiliar să rei activitatea cu avizul de aptitudine în muncă acordat de medicii de medicina muncii.” S-au făcut sau nu aceste evaluări? Care este rezultatul acestora? În acest moment nu există o situaţie publică a numărului cadrelor didactice din învăţământ, pe toate ciclurile de învăţământ (preşcolar, primar, gimnazial, liceal) care să arate numărul cadrelor didactice şi a cadrelor didactice auxiliare care se încadrează în categoriile cu risc potenţial de a dezvolta forme severe de boală”, a precizat Dîncu.
Dîncu a adăugat că analizele realizate de Consiliul Naţional al PSD pun în evidenţă că „domeniul educaţiei este unul în care interesul naţional trebuie să primeze, dar modul în care Ministrul Educaţiei a înţeles să acţioneze în cele 6 luni de pandemie pentru a pregăti noul an şcolar arată că actualul Guvern desconsideră total importanţa şcolii”.
„Ministerul Educaţiei şi Cercetării a primit idei/soluţii/propuneri din partea tuturor partidelor politice, o mulţime de experţi s-au declarat dispuşi să se implice pentru a oferi soluţii viabile pentru începerea anului şcolar în condiţii de siguranţă. Ministrul Educaţiei era obligat să catalizeze toate resursele de idei, în toată această perioadă, pentru a avea la dispoziţie soluţii în beneficiul şcolii şi a comunităţii educaţiei din România. Din păcate, actualul Ministru a fost incapabil să acorde şcolii româneşti toate resursele existente pentru că este un ministru cu capacităţi manageriale reduse şi, putem spune, chiar iresponsabil”, a conchis Vasile Dîncu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.