Deputatul PNL Alexandru Muraru a declarat, la finalul summitului Alianţei Interparlamentare privind China (IPAC) desfăşurat la Taipei, la care a luat parte, că Parlamentele statelor participante la reuniune vor adopta rezoluţii prin care vor respinge denaturarea de către China a dreptului internaţional cu privire la statutul Taiwanului. Totodată, deputatul român consideră că este oportună deschiderea unui Birou economic şi cultural al Taipei la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Alexandru Muraru, co-preşedinte al Alianţei Interparlamentare privind China (IPAC) din partea României, a participat, între 29 şi 31 iulie, la cel de-al patrulea Summit Anual al IPAC, desfăşurat la Taipei, Taiwan, la eveniment fiind prezenţi 48 de parlamentari din 24 de ţări de pe cinci continente.

Potrivit lui Muraru, este cea mai mare delegaţie parlamentară care a vizitat vreodată Taiwanul în scop oficial.

Deputatul PNL Alexandru Muraru susţine că, la Summit, membrii IPAC s-au angajat să adopte rezoluţii în propriile parlamente pentru a respinge denaturarea de către Beijing a dreptului internaţional cu privire la statutul Taiwanului.

În plus, adaugă deputatul român, membrii IPAC au condamnat ferm încercările Beijingului de a interveni în Summit prin tactici de intimidare şi presiune.

Alexandru Muraru afirmă că, în cadrul summit-ului, s-au abordat ”teme critice, inclusiv represiunea transnaţională şi interferenţa în alegeri, precum şi instabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

”Participarea la acest eveniment este o reafirmare a angajamentului nostru ferm pentru democraţie, drepturile omului şi statul de drept. Într-o lume din ce în ce mai polarizată, este vital ca democraţiile să colaboreze şi să îşi susţină reciproc eforturile pentru menţinerea unei ordini internaţionale bazate pe reguli. Taiwanul, cu un Produs Intern Brut (PIB) de aproximativ 800 de miliarde de dolari şi o populaţie de peste 23 de milioane de locuitori, reprezintă o putere economică majoră în Asia, excelând în sectoare precum IT şi semiconductori. În comparaţie, România, cu un PIB de aproximativ 300 de miliarde de dolari şi o populaţie de aproximativ 19 milioane de locuitori, are oportunitatea de a colabora cu Taiwanul pentru a stimula dezvoltarea în domenii strategice. Astfel, parteneriatele cu Taiwanul pot contribui semnificativ la creşterea economică şi la avansarea tehnologică a României, promovând în acelaşi timp valorile democratice şi stabilitatea regională”, declară Alexandru Muraru.

Deputatul Alexandru Muraru precizează că este importantă colaborarea diplomatică, economică şi instituţională a României cu Taiwanul, el susţinând oportunitatea deschiderii unui Birou economic şi cultural al Taipei la Bucureşti.

”România are nevoie să identifice oportunităţi semnificative şi să deschidă canale de dialog şi cooperare cu Taipei-ul. Trebuie să depăşim, după 34 de ani, naraţiunea moştenită din regimul comunist privind refuzul de a coopera cu această democraţie tânără, avansată şi prosperă. În prezent, 16 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, Franţa, Regatul Unit, Italia şi Spania, au birouri economice şi culturale în Taiwan. Chiar şi Uniunea Europeană are un Birou European de Comerţ şi Industrie din Taipei (EBCT), care serveşte ca un canal important pentru interacţiunea dintre UE şi Taiwan. Aceste reprezentanţe facilitează investiţii importante, creează locuri de muncă şi dezvoltă relaţii comerciale şi tehnologice esenţiale. Lipsa unei astfel de reprezentanţe în România ar putea conduce la un decalaj tehnologic şi economic major, având în vedere poziţia de lider a Taiwan-ului în industrii precum IT&C, semiconductori, farmaceutică şi medicală. Mai mult, Taiwan este una din primele zece democraţii ale lumii cu standarde foarte ridicate de respectare a drepturilor omului, nivelul de democratizare şi civilizaţie, care servesc astăzi ca modele la nivel global. În aceeaşi măsură, o reprezentanţă românescă ar putea fi iniţiată în interiorul politicii «o singură Chină”, fără a impune sau determina o schimbare a status-quo-ului. Astfel, oportunitatea deschiderii unui Birou economic şi cultural al Taipei (Taipei Economic and Cultural Office) la Bucureşti nu mai poate fi ignorată de autorităţile statului”, conchide deputatul Alexandru Muraru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.