Candidatul Coaliţiei la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, afirmă, vineri, că, deşi nu este un fan al emisiunilor jurnalistului Marius Tucă, este liberal şi susţine libertatea de opinie, chiar şi atunci când nu este de acord cu ceea ce se spune. Antonescu consideră decizia CNA – care a cerut înlăturarea unei emisiuni a jurnalistului de pe YouTube – ”nu e reglementare, e cenzură”.
”Nu sunt fanul emisiunilor lui Marius Tucă. Nici nu trebuie, el e ziarist, eu sunt politician. Dar sunt liberal. Şi asta înseamnă că apăr libertatea de exprimare, chiar şi atunci când nu sunt de acord cu ce se spune. CNA a cerut YouTube să scoată o emisiune a lui Tucă din cauza opiniilor invitatei. Nu violenţă, nu instigare – doar o opinie incomodă. Asta nu e reglementare, e cenzură”, a transmsi, vineri, Crin Antonescu.
Candidatul Coaliţiei la alegerile prezidenţiale apreciază că nu este de mirare că oamenii nu au încedere în nimeni, dacă instituţiile statului ”devin bâte cu care ne lovim adversarii”.
Aşa apar extremiştii, aşa se rupe societatea. Uniunea Europeană vrea să reglementeze internetul prin DSA. Bun. Dar să fim atenţi: între reglementare şi cenzură e o graniţă fină. Ca preşedinte, voi ridica acest subiect în dezbaterea publică europeană. Libertatea nu se apără singură”, a mai afirmat Antonescu.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, în şedinţa de miercuri, eliminarea de pe platforma YouTube a unei înregistrări cu un comentariu live al jurnalistului Marius Tucă cu titlul ”Democraţia a fost călcată în picioare”.
În înregistrare, Marius Tucă consideră ”lovitură de stat” decizia BEC de a nu-i permite lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidenţiale din mai.
Şi premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi, că decizia CNA privind eliminarea materialelor de opinie ale unor jurnalişti reprezintă ”un derapaj de la democraţie şi de la dreptul la liberă exprimare”.
Potrivit premierului, CNA trebuie să îşi revizuiască urgent principiile de funcţionare, iar comisiile de specialitate din Parlament să facă o dezbatere serioasă atunci când vor discuta raportul anual de activitate a instituţiei. Rolul principal al CNA este de a asigura un cadru civilizat şi echilibrat de dezbateri publice, şi nu de a le obstrucţiona sau de a se transforma într-un Minister al Adevărului, a mai afirmat Ciolacu.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.