Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege iniţiat de lideri ai PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţi care aduce noi reglementări la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Comisia juridică a adoptat raportul de admitere cu amendamente cu opt voturi „pentru” şi trei abţineri. La dezbaterile din plen, senatorul Adrian Ţuţuianu a anunţat în plen că parlamentarii Pro România vor vota împotriva propunerii de lege. Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE 2 Iniţiativa legislativă a fost adoptată miercuri de Senat cu 123 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi zero abţineri.

UPDATE 1 „Pro Romania va vota impotriva proiectului de lege. Este un ghiveci legislativ. Se schimbă regula în timpul jocului. Suntem în 9 septembrie, avem alegeri peste trei luni de zile şi noi modificăm substanţial regulile pentru alegerile parlamentare”, a afirmat Adrian Ţuţuianu. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ce modificări la alegerile parlamentare propune proiectul de lege adoptat de Senat

Printre schimbările prevăzute în proiectul de lege se numără şi cele privind votul Diasporei la alegerile parlamentare. 

Astfel, conform expunerii de motive a propunerii legislative, iniţiatorii apreciază că „alegatorii români cu domiciliul sau resedinţa în străinătate trebuie să se bucure de acelasi regim ca şi cei din ţară şi să aibă posibilitatea să voteze şi la o alta secţie de votare din circumscripţia electorală de care aparţin, fiind înscrişi, în acest caz, în listele suplimentare”. 

Prin urmare, proiectul abrogă prevederea legii în vigoare care spune că alegătorii care şi-au schimbat domiciliul sau reşedinţa în străinătate după încheierea perioadei de înscriere în Registrul electoral votează numai la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate ale României.

De asemenea, proiectul de lege instituie utilizarea la secţiile de votare din străinătate a listelor electorale suplimentare electronice, în mod similar cu practica de la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019.

Iniţiativa legislativă mai prevede şi reducerea numărului de susţinători dublată de posibilitatea colectării acestora prin mijioace electronice, precum şi de depunerea candidaturilor prin mijloace electronice. 

„Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care optează să depună listele de susţinători la birourile electorale de circumscripţie, pot depune liste de candidaţi numai dacă acestea sunt susţinute de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători”, conform proiectul de lege.

În ceea ce priveşte candidaţii independenţi, aceştia trebuie să fie susţinuţi de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 500 de alegători.

Propunerea de lege mai prevede ca imprimarea buletinelor de vot să fie făcută de către Regia Autonoma „Monitorul Oficial", astfel încât să fie asigurată o securitate mai mare a acestor documente.

În plus, proiectul conţine reglementări prin care să fie asigurată înregistrarea audio-video a operaţiunilor de numărare a voturilor, ca procedură pentru prevenirea şi depistarea rapidă a fraudelor electorale.

De asemenea, în mod similar cu alegerile prezidenţiale, pentru a răspunde nevoilor stringente de asigurare a securităţii sistemelor informatice utilizate la alegerile parlamentare şi nu numai, este urmărită asigurarea funcţionării în sediul BEC de către AEP, cu sprijinul STS, a unei infrastructuri informatice care va avea ca obiective funcţionarea Sistemului informatic de centralizare a datelor din procesele verbale privind consemnarea rezultatelor votării, precum şi funcţionarea aplicaţiilor de repartizare şi atribuire a mandatelor, stocarea în timp real a duplicatelor bazelor de date generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, precum şi a jurnalelor maşinilor pe care rulează acesta, pentru facilitarea analizei şi transparenţei acestora.

Este definită sintagma de partid politic parlamentar în acord cu decizia CCR 418/2020, partidele politice parlamentare fiind numai cele care au dobândit reprezentare parlamentară prin votul popular exprimat în alegeri. 

Astfel, potrivit proiectului de lege, „în sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înţelege partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minoritalilor naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într-o alianţă, pragul electoral şi au obţinut mandate de deputat sau de senator. Alianţele politice şi alianţele electorale care au în componenţă cel puţin un partid politic parlamentar sunt asimilate partidelor politice parlamentare”.

Deoarece numărul alegătorilor înregistraţi pentru votul prin corespondenţă pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie este foarte mic, este propusă, prin proiectul de lege, mărirea termenului de înregistrare cu încă 30 de zile.

„Deoarece mărirea termenului de înregistrare a alegătorilor prin corespondenţă nu va permite transmiterea buletinelor de vot prin corespondenţă în timp util, este propusă, prin iniţiativa legislativă, descărcarea de pe site-ul AEP, pe baza unor date de autentificare comunicate prin intermediul documentaţiei de vot prin corespondenţă. 

Măsuri anti-COVID la alegerile parlamentare

La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

Materialele de protecţie sanitară sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora este asigurată prin grija Ministerului Afacerilor Interne a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, primarii sub coordonarea prefecţilor asigura igiena şi dezinfecţia localurilor de vot.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Printre amendamentele admise din raportul Comisiei juridice a Senatului se numără unul prin care „doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot”. 

În forma iniţiatorilor preşedintele biroului electoral era cel care făcea această verificare. 

În continuare alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot. Astfel alegătorii aflaţi în această situaţie pot vota până cel mult la ora 23.59. 

A fost eliminată, printr-un amendament al senatorului PSD Şerban Nicolae, şi abrogarea articolului 47 prevăzută în proiectul de lege iniţial.

În forma în vigoare a legii articolul 47 prevede că: „Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) şi art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvenţiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorităţii Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020”.

În varianta iniţiatorilor era abrogat textul articolului  47 din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020 şi urma să se revină la fostul algoritm de acordare a subvenţiei de la bugetul de stat către partidele politice, pe baza voturilor obtinuţe în alegeri.

Un alt amendament prevede că „în termen de 5 zile, Guvernul va modifica în mod corespunzător Hotărârea Guvernului nr. 745/2020 pentru elaborarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020”. 

De asemenea, conform unui alt amendament admis propus de AEP şi preluat de PSD: „Completarea birourilor electorale de circumscripţie cu reprezentanţii partidelor politice parlamentare şi cu reprezentantul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, ale căror date privind identitatea au fost comunicate conform alin. (5), se face în termen de 24 de ore de la data expirării termenului prevăzut la alin. (5), în ordinea numărului cumulat de mandate obţinute la ultimele alegeri  pentru Senat şi Camera Deputaţilor”.

Amendamentele respinse

Un amendament respins al senatorului USR George Dircă prevede că „votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilei de sâmbătă imediat anterioară datei votării”

O altă modificară respinsă aparţine tot USR şi arată că „în străinătate, în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00”.

Un alt amendament respins a fost al UDMR şi prevede că: „Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi pot opta să întocmească şi să depună pe suport hârtie sau electronic, în condiţiile legii, dosare de candidatură, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 52-56. Listele de susţinători pot fi semnate şi depuse şi electronic, în condiţiile legii. (2) Metodologia de aplicare a alin. (1) se stabileşte prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente”.

Proiectul de lege a fost înregistrat marţi, în procedură de urgenţă în Parlament, iar Senatul urmează să voteze iniţiativa legislativă în plenul de miercuri, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.