Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, la Gala anuală de premiere a elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile internaţionale, a profesorilor care i-au pregătit şi a unităţilor şcolare de provenienţă ale acestora, că speră ca aceşti dascăli minunaţi să fie un exemplu pentru toţii profesorii care activează în sistemul nostru de educaţie, să poată schimba situaţia nu tocmai performantă în care se găseşte astăzi învăţământul. Premierul a precizat că ”este conştient de faptul că o Românie cu adevărat educată nu se poate realiza nici într-un an şi nici în patru, mai ales, după ce, timp de 30 de ani, fiecare ministru a vrut să-şi impună propria viziune şi să schimbe sistemul din temelii” şi a menţionat că pe lângă baza materială, este nevoie de mai multă atenţie în ceea ce priveşte evaluarea şi stimularea performanţei cadrelor didactice.
”Este o onoare şi un privilegiu să fiu astăzi aici, la Gala anuală de premiere a olimpicilor internaţionali, la premierea voastră, dragi elevi şi dragi profesori! Mă bucur sincer că, dincolo de lipsurile şi problemele sistemului de învăţământ românesc, iată, avem astăzi ocazia de a celebra realizările extraordinare ale tinerilor români talentaţi. Fiecare dintre voi reprezintă vârful excelenţei în educaţie, dovada faptului că dacă există seriozitate şi determinare atunci se poate face performanţă”, a spus premierul în cadrul Galei.
Şeful Executivului a precizat că pe vremea sa, învăţământul era cu totul altfel.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Erau multe lipsuri, aveam mult mai puţine posibilităţi. Nu aveam într-adevăr nici teste PISA, dar nici sistemul nu era „reformat” în fiecare an. Astăzi situaţia este diferită. Şi, cu plusurile şi minusurile de astăzi, nu pot să nu vă admir şi să vă felicit pentru şansa pe care singuri v-aţi creat-o, aceea de a porni viaţa de adult cu un important capital de încredere. Totodată, vă rog să-mi permiteţi să le mulţumesc şi părinţilor voştri şi, în special, profesorilor voştri, care au fost capabili să vă insufle dorinţa şi plăcerea de a învăţa şi de a performa”, a arătat premierul.
”Sper ca aceşti dascăli minunaţi să fie un exemplu pentru toţii profesorii care activează în sistemul nostru de educaţie şi, prin dedicaţia lor, să poată schimba situaţia nu tocmai performantă în care se găseşte astăzi învăţământul românesc. Este extraordinar ceea ce aţi reuşit voi astăzi, când încă ne batem contra analfabetismului funcţional, contra abandonului şcolar şi pentru o mai mare incluziune socială. Nu este un drum simplu şi nici uşor, însă cred că performanţa sistemului de învăţământ este elementul obligatoriu pentru ca România să continue să crească şi să se dezvolte”, a spus premierul.
Ciolacu a precizat că ”este conştient de faptul că o Românie cu adevărat educată nu se poate realiza nici într-un an şi nici în patru, mai ales, după ce, timp de 30 de ani, fiecare ministru a vrut să-şi impună propria viziune şi să schimbe sistemul din temelii”.
”Modificările făcute, de multe ori chiar în fiecare an, fără o analiză serioasă şi fără a avea răbdarea de a vedea care sunt efectele ultimei schimbări făcute, au avut doar efectul contrar, de diminuare a calităţii învăţământului naţional. Acum, ne trebuie timp, ambiţie şi multă perseverenţă pentru a putea schimba lucrurile în bine. Ne trebuie însă şi mai multe resurse. Mă refer la resursele financiare, pe care ne străduim să le asigurăm, în mod sustenabil, corelându-le cu creşterea productivităţii muncii, cu mărirea capacităţilor proprii de producţie şi a valorii adăugate pe care putem să o producem. Pe scurt, corelându-le cu dezvoltarea României”, a arătat Ciolacu.
Premierul a mai spus că în week-end-ul care tocmai a trecut, alături de colegi, a lucrat la proiectul de buget pe anul 2024.
”Pot să vă spun că în anul 2024 va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie, pentru Educaţie, aproximativ 4,1 din PIB-ul României. În primul rând, pentru asigurarea resurselor adecvate unităţilor de învăţământ, incluzând nu doar materiale didactice moderne, laboratoare bine echipate sau tehnologie de ultimă generaţie, ci şi reabilitări şi construcţii de noi şcoli. Şi aici fondurile din PNRR au un rol esenţial.Însă, pe lângă resursele financiare, este necesar să avem o cu totul altă abordare în ceea ce priveşte resursele umane. Aşadar, pe lângă baza materială, este nevoie de mai multă atenţie în ceea ce priveşte evaluarea şi stimularea performanţei cadrelor didactice. Realitatea ne arată clar că este nevoie de criterii de performanţă în sistemul de învăţământ! Un profesor implicat, responsabil, trebuie să fie plătit mai mult pentru munca depusă. De aceea, am şi rugat-o şi pe doamna ministru Deca să discute cu profesioniştii din minister şi să găsească soluţii în acest sens”, a spus premierul.
Şeful Executivului a menţionat că, în calitatea de premier, creşterea economică a României este principala sa prioritate, iar această creştere economică este strâns legată inclusiv de evoluţia forţei de muncă, bine pregătite, de care ţara noastră dispune.
”Cred cu tărie că este nevoie de corelare mai eficientă între teorie şi practică. Acesta este şi motivul pentru care, prin programul de guvernare asumat în Parlament în calitate de prim-ministru, mi-am propus dezvoltarea învăţământului tehnologic dual, inclusiv prin atragerea şi implicarea mediului privat, a angajatorilor, în formarea viitorilor salariaţi, precum şi prin implicarea autorităţilor publice locale. Trebuie să creăm un mediu în care fiecare tânăr să aibă oportunitatea să exceleze şi să contribuie la dezvoltarea societăţii noastre. Cu fiecare elev care atinge excelenţa în domeniul ales, ne construim un viitor mai bun, mai prosper. Închei, felicitând încă o dată fiecare olimpic şi mentor implicat! Succesele voastre reprezintă victorii ale acestei ţări! Prin munca voastră, aţi demonstrat lumii întregi că tinerii români pot concura cu brio la cel mai înalt nivel internaţional! Felicitări şi mult succes în continuare!”, a spus Ciolacu în discurs.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.