Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, şa Summit-ul Autorităţilor Publice Locale din România, că există acel patriotism local al fiecăruia dintre noi, unde te-ai născut, „domnule, cum să-mi desfiinţezi mie primăria?”, precizând că ”trebuie să găsim soluţii, poate nu neapărat desfiinţăm, dar anumite servicii, licitaţiile, să fie gestionate la nivel de consiliu judeţean”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vreau, prin reorganizarea ministerelor, să avem un serviciu unic în fiecare minister în ceea ce priveşte avizarea, şi avizele solicitate de administraţia locală, dar şi avizele solicitate de către populaţie pentru aceste proiecte. Nu cred, indiferent despre ce ministru vorbim, nu cred că ştie în acest moment câte solicitări de avize sunt de la dumneavoastră, unde sunt blocate, de cât timp, care sunt totuşi prioritare, pentru că vorbim de absorbţia fondurilor europene. Nu mai funcţionează lucrurile aşa. Fiecare minister, vorbind de digitalizare, are propriul sistem de digitalizare. Fiecare primărie are propriul sistem de digitalizare, noi având românul cu cea mai mare companie în această zonă! Despre ce vorbim? Sistemele trebuie să fie unice, atât la nivelul administraţiei centrale, cât şi locale”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu a arătat că, ”până la o reformă administrativă, avem consiliile judeţene, avem preşedinţi de consilii judeţene cu aceeaşi stabilitate administrativă, pe patru ani de zile”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Cine ne împiedică ca localităţile sub 500 de locuitori, sub 1000 de locuitori, să nu aibă un serviciu de achiziţii în interiorul consiliului judeţean? E normal că în momentul acela poate asta este o soluţie mai bună decât să desfiinţezi. Şi fiindcă există acel patriotism local al fiecăruia dintre noi, unde te-ai născut, „domnule, cum să-mi desfiinţezi mie primăria?” Trebuie să găsim soluţii. Poate nu neapărat desfiinţăm, dar anumite servicii, licitaţiile, să fie gestionate la nivel de consiliu judeţean, că de asta avem consilii judeţene. Şi cred că nu ar deranja pe nimeni acest lucru”, a arătat Ciolacu.

El a precizat că ”trebuie să fim mai inventivi, iar aceste soluţii nu trebuie să fie impuse de către un guvern, de un prim-ministru sau de o coaliţie”.

”Cu adevărat, noi ca lideri politici trebuie să arătăm determinarea de a împinge România înainte. Aceste soluţii vin prin dialog de la dumneavoastră, printr-o ordine de zi, prin puncte bine definite. CNI, iertaţi-mă, în ce am transformat CNI? E al doilea Minister al Dezvoltării? Acolo avem noroc că am avut o stabilitate în ceea ce priveşte conducerea. CNI trebuie să fie Compania Naţională de Investiţii. Trebuie să aibă investiţiile majore de echilibrare a zonelor de dezvoltare. Sunt săli de sport în zona Ardealului. În Moldova nu există. În Muntenia nu există. Şi atunci intervine CNI şi vine şi echilibrează aceste priorităţi”, a completat Ciolacu. Premierul a mai spus că trebuie să avem nişte priorităţi, iar acestea nu pot să vină numai de la politic.

”Priorităţile trebuie să vină de la o realitate. Au plecat cei mai mulţi români din zona Moldovei. Normal, este pentru prima oară când vorbim concret şi real de Autostrada Moldovei. După 32 de ani! Normal că n-au venit investiţii în Moldova. Cum să vină dacă n-avem infrastructură? Acum, eu nu pot să nu-l aud pe Emil Boc. Învăţământul dual este dezvoltat la Cluj. Împreună nu poţi să dezvolţi nimic decât prin parteneriat cu autorităţile locale. La Braşov, a început Tomiţă la Buzău, deci semnele sunt clare. S-a venit cu sistemul Kaizen de administrare. Ştiţi ce înseamnă, este pas cu pas. Nu vii cu o reformă să tai capete, devii mai eficient într-o perioadă lungă şi luând decizii mici, dar determinante în funcţionarea unui administraţii locale”, a afirmat premierul.

Şeful Executivului a subliniat că anul viitor este un an electoral, cel mai încărcat electoral pentru prima oară de la Revoluţie, cu toate cele patru rânduri de alegeri.

”Să nu minţim oamenii că nu ne influenţează deciziile o asemenea presiune. Sunt populiştii care ne văd şi în afara Uniunii Europene, nu ne trebuie nici NATO, mai sperie populaţia că intrăm în nu ştiu ce războaie, când, de fapt, apartenenţa la NATO ne conferă stabilitatea şi liniştea că nu intrăm într-un război. Oameni buni, când mai vin pe la dumneavoastră, întrebaţi-i foarte clar: „Mă, care sunt alternativele voastre? La Uniunea Europeană? La cele 70 de miliarde? La reformele din PNRR?” Şi cu cât vom vorbi şi nu ne vom ascunde… că ei sunt vocali? Aşa a fost întotdeauna! Sunt populişti? N-au nicio regulă? Sunt antisistem? Dacă devenim cu toţii o voce a forţelor democratice şi întrebăm bine şi care este alternativa voastră, veţi vedea că încet-încet populaţia va realiza adevăratul pericol pe care îl creează în societate”, a spus Ciolacu.

”Nu-i un fenomen doar în România. E un fenomen mai ales în Europa, pentru că războiul din Ucraina şi toată criza energetică au atins, în primul şi în primul rând, nivelul de trai din Uniunea Europeană. Dar nici să intrăm în discuţii false în ceea ce priveşte majorarea pensiilor, să nu intrăm în discuţii unde avem, totuşi, nişte obligaţii. Trebuie să îi respectăm pe cei care ne-au crescut şi pe cei care au muncit pentru a avea această Românie”, a mai arătat premierul Ciolacu.

Premierul a mai spus că ”E=există şi primari care se plâng încontinuu pe Facebook şi spun „ce nenorocire a creat Guvernul, această coaliţie, ce dezastru este că nu avem bani”, dar au excedente în cont de sute de milioane de euro”.

”Trebuie să vedem toate aceste realităţi. Nu poţi să ai excedent! Cu adevărat, ştiu şi eu, că am lucrat în administraţie şi ştiţi bine că vin din administraţie, poţi să ai excedent pe care l-ai calculat să ai cofinanţarea pentru fonduri europene, plăţile urgente pe care le ai, dar nu poţi să ai excedent de zeci de milioane de euro şi să înjuri Guvernul şi să ceri bani de la Guvern. Nu funcţionează aşa. Deciziile trebuie luate de către ministrul de Finanţe, de către coaliţie, nu mai trebuie să avem decizii la pauşal. Cei harnici trebuiesc încurajaţi. Este ultimul tren de dezvoltare şi regională, şi locală, şi cu PNRR, şi cu exerciţiul financiar, ambele suprapuse. E cea mai mare provocare administrativă în acest moment, să vedem dacă avem capacitatea administrativă de a funcţiona cu aceste două provocări suprapuse în acest moment.”, a arătat Ciolacu. 

”Trebuie să ne schimbăm. Nu trebuie să ne fie frică. Când aud vorba străveche cu „capul plecat sabia nu-l taie”, nu cred că există o prostie mai mare în neamul românesc decât această zicală. Oameni buni, trebuie să avem şi să ne asumăm un plan şi nişte proiecte regionale majore cu care să mergem la Uniunea Europeană şi vă garantez că nu ne va refuza nimeni niciodată. Dar trebuie să fim coerenţi, cum adică, „capul plecat, sabia nu-l taie”? Păi aşa niciodată nu o să înaintăm! Totdeauna o să ne pitim şi o să încercăm să supravieţuim ba politic, ba administrativ. E prea mare dinamica ca să nu ieşim din logica asta”, a mai afirmat Ciolacu în final. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.