Deputaţii au respins miercuri, în şedinţa de plen, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cu 174 de voturi pentru respingere, o abţinere şi 85 de voturi împotrivă.
Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect.
Înaintea votului, deputatul PNL Raluca Turcan a afirmat că, în cazul în care legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale va fi adoptată, viitorul Radioului şi Televiziunii Publice va fi unul incert.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, la rândul său, că Parlamentul nu poate lăsa în nesiguranţă Radioul şi Televiziunea Publică prin eliminarea taxei radio-tv.
“Din cele 103 taxe propuse pentru eliminare nu avem nicio obiecţie pentru 100 de taxe, dar sunt două taxe despre care ar trebui să discutăm foarte serios, e vorba despre taxa despre bugetarea celor două instituţii publice, Radioul şi Televiziunea. Eu cred că în acest moment, Parlamentul României nu poate lăsa în nesiguranţă cele două instituţii eliminând prin această lege taxa radio-tv şi nelăsând nimic în locul acestor două taxe. Se schimbă filosofia de bugetare a celor două instituţii (...)”, a afirmat Kelemen Hunor.
Deputatul UDMR a susţinut că proiectul de lege trebuia trimis şi la Comisia de Cultură pentru raport.
“Ar trebui să ne gândim foarte serios să scoatem din acest pachet cele două taxe. Dacă vrem să redăm Parlamentului greutatea în ceea ce priveşte legiferarea şi controlul, atunci eu cred că acest proiect de lege ar fi trebuit trimis şi la Comisia de Cultură. Ar trebui să ne gândim să trimitem înapoi. Vom solicita şi retrimiterea în Comisia de specialitate, în Comisia de Cultură”, a subliniat Kelemen Hunor.
Propunerea UDMR de retrimitere a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale la comisia de specialitate a fost respinsă cu 87 de voturi “pentru” şi 132 “împotrivă”.
Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, de la tribuna plenului, că “se plăteşte o taxă care duce la aberaţii”.
“Mai precis, dacă sunteţi cultivator de roşii şi aveţi o seră, vreau să vă spun că plătiţi taxa radio-tv dacă nu se uită plantele la televizor. De asemenea, dacă aveţi un cavou la cimitir pentru cineva din familie şi acolo este tras un fir de electricitate, plătiţi taxa radio-tv, deşi nu se uită mortul la televizor. Din păcate, aberaţiile acestea, de 12 ani, sunt tot necorectate. Atunci când se vine cu o iniţiativă ca să se elimine această taxă aberantă, ajungem iar la discuţii de acum 12 ani nerezolvate”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.
Deputatul PMP Robert Turcescu a precizat că „refacerea stratului de credibilitate pentru foarte multe dintre mijloacele de informare în masă din România ar trebui să plece de la Societatea Română de Radio şi Societatea Română de Televiziune”.
„Ele sunt singurele care în acest moment ar putea reface prestigiul profesional al acestei bresle. (...) TVR a obţinut venituri de aproape 1 miliard de euro în ultimii 13 ani, ce s-a întâmplat cu aceşti bani, unde s-au dus, mai ales că reprezintă mai mult de jumătate din veniturile încasate de TVR în această perioadă? Atunci când discutăm despre TVR dincolo de a avea sau a nu avea taxa radio-tv colectată în felul în care s-a întâmplat până acum sau direct alocată de la Guvern cred că ar trebui să ne gândim la constituirea unei comisii, grup de lucru care să analizeze şi de pe aceste paliere felul în care se cheltuie banii publici într-un astfel de sistem. Daţi-mi voie să bat obrazul comisiilor de specialitate care au analizat activitatea TVR inclusiv din punct de vedere financiar pentru felul absolut superficial în care mulţi dintre ei s-au uitat asupra rapoartelor de activitate, mai ales a celor de natură financiară”, a completat Robert Turcescu.
Deputatul Miron Ignat, de la minorităţile naţionale, a precizat că „eliminarea acestor taxe este în avantajul populaţiei României”.
De asemenea, deputatul ALDE Remus Borza a anunţat că „ALDE va vota împotriva solicitării preşedintelui României de reexaminare a acestei legi câte vreme Legislativul s-a mai pronunţat pe această chestiune, CCR s-a pronunţat pe excepţia de neconstituţionalitate”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.