Curtea Constituţională a României va dezbate, pe 14 decembrie, sesizarea formulată de către USR asupra modificărilor aduse legii cadastrului şi publicităţii imobiliare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii USR susţin, în obiecţia de neconstituţionalitate depusă la CCR, că modificările „ameninţă” dreptul de proprietate al românilor.

„USR a depus sesizare la Curtea Constituţională cu privire la legea PSD-PNL-UDMR care, sub pretextul facilitării implementării Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, ia în derâdere dreptul de proprietate al românilor. Dacă legea intră în vigoare, persoana care figurează în registrul agricol chiar şi o zi, fără să aibă un drept de proprietate asupra terenurilor, devine proprietar pe loc, din cauza ambiguităţii textului care lasă loc la interpretări„, a argumentat USR, conform unui comunicat de presă al partidului.

Deputatul USR Oana Murariu a explicat că, prin modificările aduse, este suficient „să plăteşti impozitul pentru anul 2022 pentru imobilul altuia, figurezi în registrul agricol - practicile în acest sens în mediul rural fiind frecvente - şi devii latifundiar”.

„În aceste condiţii, cei care sunt adevăraţii proprietari rămân peste noapte fără terenuri. De ce? Pentru că aşa au votat PSD, PNL şi UDMR. După ani de litigii, după ani în decursul cărora s-a încercat să se facă dreptate românilor faţă de naţionalizările abuzive din perioada comunistă, avem acum de-a face cu o expropriere de drept privat”, a completat Murariu, conform sursei citate.

Reprezentanţii USR susţin că acest proiect de lege adoptat de către Parlament era necesar şi util, însă coaliţia PSD-PNL-UDMR „a strecurat o prevedere prin care batjocoreşte dreptul de proprietate al românilor”.

„Este vorba de forma modificată a art. 41 alin. 10, potrivit căreia «terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, se înscriu în cartea funciară, în lipsa actelor de proprietate şi se intabulează dreptul de proprietate asupra acestora în favoarea actualilor deţinători ai construcţiilor, în baza certificatului prin care se atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol, eliberat de unitatea administrativ teritorială în raza căreia este amplasat imobilul şi a documentaţiei cadastrale». Dreptul de proprietate, garantat de Constituţie, ajunge astfel să fie pus în pericol din cauza modalităţii defectuoase de redactare a textului, care nu este explicit, ci lasă loc la interpretări ce se pot dovedi dezastruoase pentru proprietari”, au argumentat reprezentanţii USR, în comunicatul de presă.

USR mai susţine că această propunere legislativă a fost adoptată fără a respecta toate formalităţile impuse de lege, deoarece nu este precizată clar sursa de finanţare pentru cheltuielile pe care aplicarea sa le implică, iar acest lucru este neconstituţional, potrivit unor decizii anterioare ale Curţii Constituţionale cu privire la procesul legislativ.

Pe 11 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege iniţiat de către PNL care prevede că Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) va finanţa, începând cu anul 2023, cadastrarea imobilelor din România. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.