Curtea Constituţională va dezbate pe 20 octombrie solicitarea preşedintelui Senatului Anca Dragu cu privire la conflictul juridic între Guvern şi Parlament, în legătură cu remanierea miniştrilor. Pe 15 septembrie, a precizat că a transmis Curţii o cerere pentru a constata că premierul trebuia să vacanteze funcţiile după demisia miniştrilor USR PLUS, iar pe 12 septembrie Florin Cîţu trebuia să trimită Parlamentului noile propuneri de miniştri şi noua structură politică a Guvernului. CCR va discuta pe 20 octombrie şi „sesizarea cu privire la Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020 pentru incuviinţarea stării de alertă şi a măsurilor instituite prin hotararea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pe 15 septembrie, Anca Dragu a anunţat că a mai transmis o cerere către CCR pentru a constata că premierul trebuia să vacanteze funcţiile după demisia miniştrilor USR PLUS, iar pe 12 septembrie Florin Cîţu trebuia să trimită Parlamentului noile propuneri de miniştri şi noua structură politică a Guvernului.

„Trimit către CCR un al doilea document, o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. Solicit să se constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea acordului Parlamentului pentru remanierea guvernamentală”, a explicat Anca Dragu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aceasta a adăugat că a cerut „obligarea premierului la a o formula propuneri de miniştri şi a le înainta Parlamentului”.

„În data de 2 septembrie 2021 am asistat la demiterea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, în 7 septembrie sunt demisiile celorlalţi miniştri USR PLUS, în 8 septembrie avem o scrisoare semnată de Dacian Cioloş şi Dan Barna către premier atrăgând atenţia asupra schimbării compoziţiei politice la nivelul Guvernului. În termen de 5 zile de la vacantarea funcţiei să se transmită noile propuneri. Premierul nu transmite aceste propuneri, împiedică Parlamentul să îşi dea acordul asupra noii structuri a Guvenrului. Pe 12 septemberie premierului trebuia să facă aceste propuneri şi să transmită către Parlament noile propuneri şi noua structură politică”, a completat Dragu.

Curtea Constituţonală a admis marţi sesizarea Executivului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern - Parlament pe tema moţiunii de cenzură, agumentul fiind că Parlamentul nu a respectat art 113 alin 2 din Constituţie, respectiv obligatia de a comunica Guvernului depunerea moţiunii, au declarat pentru News.ro surse din CCR, care au precizat, însă, că moţiunea USR PLUS-AUR îşi va continua traseul în Parlament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.