Curtea Constituţională a respins, ca inadmisibilă, sesizarea formulată de AUR privind numirea făcută de către Parlament a Sulfinei Barbu pentru funcţia membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu un mandat de 6 ani.
„În esenţă, Curtea a constatat că nu este îndeplinită condiţia de admisibilitate conturată în jurisprudenţa sa referitoare la reala relevanţă constituţională a criticilor formulate, condiţie necesar a fi respectată în ipoteza în care hotărârea supusă controlului de constituţionalitate vizează o autoritate care nu este reglementată la nivel constituţional, aşa cum este cazul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Curtea a reţinut că autorii sesizării au invocat dispoziţiile art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie prin raportare la prevederile art. 17 alin. (2) lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, susţinând că nu ar fi fost respectată configuraţia politică a celor două Camere cu prilejul desemnării persoanei care să ocupe locul vacant existent în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii”, arată comunicatul de presă al CCR.
Judecătorii Curţii au constatat, însă, că „textul de lege menţionat nu reglementează condiţii imperative şi obiective privitoare la la constituirea acestei autorităţi, ci face referire la configuraţia politică a celor două Camere ale Parlamentului, care este un concept dinamic, fluid, esenţialmente influenţat de elemente politice conjuncturale”.
„Prin urmare, excedează competenţei instanţei de control constituţional evaluarea măsurii în care a fost sau nu respectată configuraţia politică a celor două Camere în ceea ce priveşte desemnarea unui membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii”, mai indică sursa citată.
Pe 27 iunie 2023, Camera Deputaţilor şi Senatul au votat, în plenul reunit, prin apel nominal, ca Sulfina Barbu să ocupe funcţia membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), pentru un mandat de 6 ani.
Pentru aceeaşi funcţie a mai candidat Marius Oprea, din partea AUR.
Liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a anunţat, după votul din plenul reunit, că partidul va ataca această numire la Curtea Constituţională.
„ Un profesionat sincer preocupat să scoată la lumină crimele comunismului şi adevărul istoric, un român autentic, a fost respins astăzi de majoritatea parlamentară toxică şi coruptă, fiind preferată o doamnă abonată la diverse funcţii în statul român din epoca Băsescu încoace. Nu numai că PNL şi PSD au respins un profesionist şi un anticomunist fără rost, dar au şi încălcat flagrant legea, potrivit căreia fiecare grup parlamentar trebuie să aibă reprezentanţi în Colegiul CNSAS. Încă o mârşăvie a sistemului ticăloşit. Vom ataca la Curtea Constituţională acest vot vădit ilegal”, a explicat atunci Târziu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.