Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, propunerea legislativă prin care proiectele de interes naţional pot fi preluate temporar de către unităţile administrativ teritoriale. Legea merge la promulgare.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare preluarea în administrare temporară de către unităţile administrativ-teritoriale, pe bază de protocol de implementare, de la administratorul bunurilor proprietate publică sau privată a statului, care a dezvoltat cu privire la acestea un proiect de interes naţional finanţat integral sau parţial din fonduri publice naţionale, fonduri proprii şi fonduri europene, a oricăror categorii de proiecte de interes naţional, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege.
Totodată, este preconizat ca, prin derogare de la dispoziţiile legale în temeiul cărora sau prin care s-a constituit un drept de administrare asupra unor terenuri proprietate privată a statului, pe perioada şi în scopul implementării proiectelor de interes public local, să se constituie în beneficiul şi la cererea unităţilor administrativ-teritoriale sau asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară un drept de superficie asupra terenurilor proprietate privată a statului pe care se implementează proiectul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„În scopul descentralizării procesului decizional al utilizării eficiente a fondurilor publice naţionale, a fondurilor proprii şi a fondurilor europene, precum şi a procesului de management al implementării proiectelor derulate din toate aceste fonduri, unităţile administrativ-teritoriale pot prelua pe bază de protocol de implementare, de la administratorul unor bunuri proprietate publică sau privată a statului, care a dezvoltat cu privire la acestea un proiect de interes naţional finanţat integral sau parţial din fondurile anterior menţionate, orice categorii de proiecte de interes naţional, cu respectarea condiţiilor prevăzute de prezenta lege. În sensul prezentului articol, prin administrator al unor bunuri proprietate publică sau privată a statului se înţelege titularul dreptului real de administrare, desemnat în condiţiile dreptului comun sau prin dispoziţiile unor legi speciale”, conform proiectului de lege adoptat de către deputaţi.
Pentru implementarea proiectelor anterior prevăzute, unităţile administrativ-teritoriale pot forma asociaţii de dezvoltare intercomunitare.
„În situaţia în care se constituie asociaţii de dezvoltare intercomunitare prevederile prezentului articol se aplică acestora, obligaţiile/ responsabilităţile/ atribuţiile unităţilor administrativ-teritoriale sau a autorităţilor publice locale, după caz, fiind înlocuite cu cele ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitare. Lista proiectelor de interes naţional care pot face obiectul prevederilor prezentului articol se aprobă prin act administrativ, de către administratorul prevăzut în proiect, cu avizul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dacă sunt implicate fonduri europene şi, respectiv, cu avizul Ministerului Finanţelor, dacă sunt implicate fonduri publice naţionale şi/sau fonduri proprii”, mai arată sursa citată.
Pe 30 octombrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...