Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că nu este surprins de faptul că USR şi Forţa Dreptei au depus din nou moţiune simplă împotriva sa, în condiţiile în care „este evident pentru toată lumea că aveţi idei puţine şi fixe”. Ministrul PNL i-a catalogat pe aceştia drept nişte „analfabeţi funcţional” care încearcă să îl denigreze şi să îl răstignească „în piaţa publică cu privire la parcursul meu academic şi profesional”. Moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne urmează să fie votată miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Este evident pentru toată lumea că aveţi idei puţine şi fixe, deci nu pot să mă declar surprins de ideea voastră de a mai depune încă o moţiune. Recunosc că mă surprinde însă anduranţa pe care o aveţi la penibil şi ipocrizie. Aţi compus trei pagini în care aţi reuşit să menţionaţi MAI o singură dată, şi atunci greşit, dar pe Emilia Şercan şi USR de 12 ori. Foarte interesant, o premieră pentru tribuna Parlamentului. Pentru că, din păcate, acesta este motivul adunării noastre de azi: să asistăm la abuzarea unui mecanism constituţional în scop electoral, şi astfel să se mai audă de cele două formaţiuni de dezertori. Ţin să subliniez câteva aspecte: 1. Până la dezertarea USR de la guvernare, nu a interesat pe nimeni teza mea de doctorat. 2. Tot până la dezertarea USR de la guvernare, cheltuiau banii să îşi laude cei câţiva primari. Acum, cheltuie milioane de lei pe injurii, instigare la ură şi acuzaţii fără temei. Ţin să remarc oamenii de calitate din USR cu care am lucrat în campania din 2020 şi cu care am fost la guvernare în 2021. Asta se întâmplă când vă lăsaţi conduşi de un pui de securist, înconjurat de o gaşcă de bezmetici. Pentru că aşa arată conducerea USR astăzi, iar strategia lor până acum a avut un singur efect: au dus în jos USR, la 6-8%”, a afirmat Lucian Bode, în plenul de luni al Camerei.

El a explicat şi parcursul său academic, precizând că a făcut şcoala la timp şi cu rezultate.

„Dar să revenim la temele pe care încearcă să le lanseze semnatarii acestei moţiuni: - Educaţie şi scoală făcută la vremea ei, - Respectarea legii, - Campanii politice de denigrare finanţate din fonduri publice Acum haideţi să le luăm pe rând să ştie toată lumea cât de plini de ipocrizie şi minciună sunteţi: Cei care mă cunosc îndeaproape ştiu că am făcut şcoala la timp şi cu rezultate. În urmă cu 30 de ani am absolvit unul dintre cele mai bune licee din Sălaj cu profil tehnic (electrotehnică), iar în urmă cu 25 de ani am obţinut licenţa de inginer, ca şef de promoţie la Facultatea de Electrotehnică şi Informatică din cadrul Universităţii din Oradea. Voi continua cronologic, pentru că am văzut că vă plac cronologiile: După absolvirea facultăţii, mi-am desfăşurat activitatea timp de 10 ani doar în domeniul energetic, atât în mediul privat, cât şi la stat. Ulterior, în primele două mandate de parlamentar, am activat doar în Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor care, printre altele, reglementează activităţile sistemului energetic naţional. Aşadar, după 20 de ani de activitate care a vizat în mod direct sistemul energetic naţional - inclusiv la cel mai înalt nivel ca fost ministru responsabil de acest portofoliu, după o carieră profesională în care am urcat fiecare treaptă şi după o implicare susţinută în acest domeniu, aveam toată legitimitatea de a susţine o teză de doctorat cu titlul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual”. Această teză are un întreg capitol, Capitolul V, bazat pe experienţa acumulată şi valorificată în proiecte de lege care şi astăzi reglementează activitatea sistemului energetic naţional. Le amintesc pe cele mai importante:  Legea nr.165 din 22 iulie 2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore;  Legea nr.185 din 20 octombrie 2016 (cunoscută şi ca Legea BRUA) privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale;  Legea nr.34 din 27 martie 2017 privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi;  Legea nr.202 din 20 iulie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012. Astăzi, însă, nişte analfabeţi funcţional încearcă să mă denigreze, mă răstignesc în piaţa publică cu privire la parcursul meu academic şi profesional. Unii care nu ştiu să întocmească un CV, care au absolvit o facultate în 2 ani sau care se bâlbâie când au de dat explicaţii despre cum şi-au dobândit diplomele de studii”, a mai spus Bode.

Acesta a mai precizat că a respectat toate standardele în vigoare la alcătuirea tezei sale din 2018.

„Revenind la teză: în 2018, respectând absolut toate reglementările şi standardele în vigoare atunci – şi aici mă refer la rapoartele de similitudini şi anti-plagiat ale UBB, la rapoartele membrilor Comisiei de susţinere - în urma susţinerii publice, teza mea a primit calificativul „foarte bine” şi distincţia „magna cum laude” din partea unei comisii de doctorat din care au făcut parte personalităţi recunoscute în spaţiul academic, proveniţi din trei universităţi de prestigiu din România–Universitatea Bucuresti, UBB Cluj şi Universitatea de Vest din Timişoara- şi care au coordonat sute de doctoranzi în cariera lor. Ulterior, în anul 2019, timp de 10 luni, CNATDCU a analizat în amănunt teza şi a decis să o valideze, propunând acordarea titlului de doctor şi a calificativului/aprecierii „magna cum laude”. E acelaşi CNATDCU pe care voi, cei de la USR, l-aţi invocat ca autoritate supremă şi i-ati cerut „să se pronunţe” ori de câte ori aţi vrut să aruncaţi o anatemă din raţiuni politice asupra cuiva. Aţi arătat tuturor, în schimb, cum se face adevăratul kompromat. Vă întreb pe voi, cei de la USR: cum este posibil ca în 2018 UBB să certifice calitatea tezei şi să propună susţinerea publică, apoi în 2019 CNATDCU să valideze pe deplin teza, iar în 2022, aceeaşi UBB, prin Comisia de Etică, să recomande îndreptarea unor erori de citare printr-o erată, ca mai apoi în 2023, la presiunea politică a USR şi a Emiliei Şercan, să-şi îngroape absolut toate evaluările anterioare şi să spună că teza e profund viciată, încălcând flagrant legea şi călcându-şi în picioare propriile evaluări? Ce s-a schimbat între timp şi, mai ales, când a avut UBB dreptate? Teza mea arăta la fel şi în 2018 şi în ianuarie 2023. Am un respect real pentru UBB, pentru ceea ce reprezintă în spaţiul academic naţional şi pentru că este o universitate etalon la nivel internaţional. Este instituţia cu care Academia de Poliţie a încheiat anul trecut un protocol destinat dezvoltării instituţionale, UBB fiind un garant din punct de vedere academic. Însă ceea ce au făcut câţiva muşterii USR de la UBB în frunte cu Dacian Dragoş - Preşedintele Comisiei de Etică a UBB şi, atenţie, beneficiarul susţinerii USR pentru ocuparea unor funcţii în cadrul sistemului de Justiţie - în perspectiva adoptării ultimei hotărâri a Comisiei de Etică din 2023, nu are nicio legătură cu realitatea sau cu respectarea legii, ci arată că a fost folosit drept pion într-o amplă campanie a USR de denigrare a mea. Vorbim de acelaşi Dacian Dragoş care a recunoscut public că au fost presiuni pentru „arderi pe rug în piaţa publică”, pentru a fi “parţiali şi subiectivi”, “pentru a da un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată”, pentru că judecata şi verdictul se dau pe Facebook la USR şi asociaţii lor”, a explicat ministrul de Interne.

El a mai declarat că USR s-a făcut de râs şi a ajuns un partid la 6-8%.

„Că tot vorbim de campanii, USR a cheltuit degeaba milioane de lei din bani publici pentru a-mi cere demisia sau pentru a ventila minciuni şi jigniri de cea mai joasă speţă. Vă întreb, iaraşi, la ce v-a folosit? V-aţi făcut de râs şi aţi dus USR la 6-8%. Vă plângeţi de activitatea CNA, care a sancţionat lipsa de imparţialitate şi vocabularul folosit de unii “jurnalişti” care 3 luni de zile, zi de zi, n-au avut alt subiect decât pe mine. Vorbim de o altă instituţie pe care o lăudaţi oricând vă convine, dar o atacaţi furibund când vă sancţionează propriii sateliţi pentru derapaje, cu un vot de 7 la 1 (inclusiv membrul propus de USR a votat pentru sancţionarea cu somaţie a postului). Asta ştiaţi? Vă întreb din nou: nu cumva asta e adevăratul kompromat pe care îl tot trâmbiţaţi? Totul este un atac politic concertat. Şi ajungem la partea esenţială: Este nefirească şi curioasă intensa promovare făcută de către USR imaginii unui jurnalist în această moţiune. Este cu atât mai interesant că jurnalistul în cauză nu se delimitează de acest demers disperat al USR de a ascunde dimensiunea propriului dezastru. Este legitimă întrebarea: jurnalistul face politica USR sau USR se agaţă murdar de numele unui om? Probabil că ne vom lămuri cu toţii, destul de curând, care sunt adevăratele motive. Oricare ar fi răspunsul, evidenţa este clară: Ne aflăm în Parlamentul României şi dezbatem o moţiune adresată unui ministru, în care numele instituţiei pe care o conduce apare o singură dată, iar al jurnalistului de 7 ori”, a conchis Bode.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.